Tekst: Julia Hamel, KNMvD

Diploma op zak, en dan?

Is het eind van je studie in zicht? Of misschien heb je die felbegeerde bul net opgehaald? Dan breekt een spannende en leuke tijd aan: voor het eerst aan de slag als dierenarts. Door het tekort aan dierenartsen is de keuze reuze, maar waar moet je op letten als je gaat solliciteren? En stel, je krijgt een aanbod: waar moet je dan op letten voordat je tekent? We geven je tips voor een goede start.
Schrijf je in als dierenarts
Naast het behalen van je bul is dit ook wel een bijzonder moment: je mag je inschrijven bij het diergeneeskundig register. Dit kun je regelen via www.diergeneeskunderegister.nl. Je moet hiervoor een aanmeldformulier invullen, (met pen) ondertekenen en een gewaarmerkte kopie of digitaal uittreksel van je diploma meesturen (die krijg je als je afstudeert). Soms duurt het wat langer voordat je je  officieel diploma in handen hebt. In dat geval kan de Universiteit Utrecht een verklaring afgeven om maximaal drie maanden te overbruggen.
Stel je CV op

Kersvers van de universiteit en dan een CV opstellen – wat zet je er allemaal in? Op internet zijn legio ‘templates’ te vinden die je als basis kunt gebruiken. Als je nog niet zoveel of geen werkervaring hebt, is het goed om te beginnen met je opleidingen (middelbare school, diergeneeskunde, je afstudeerrichting, relevante ‘minors’ en andere cursussen of opleidingen). Daarna som je je (werk)ervaring op. Heb je naast je studie een bijbaan gehad? Of misschien een bestuurs- of vrijwilligersfunctie? Zelfs ervaring als vakkenvuller in de supermarkt is relevant: dit laat namelijk zien dat je weet om te gaan met verantwoordelijkheid. In dat kader is het ook goed om referenties te geven. Een oude chef kan bijvoorbeeld verklaren dat je een harde werker bent, die altijd op tijd is. Tot slot is het voor veel dierenartsfuncties relevant of je je rijbewijs B hebt.

 

Maak een wensenlijstje

Wat vind je belangrijk? Wil je dicht bij je huidige woonplaats werken, of ben je bereid te verhuizen? Wil je in een kleine praktijk werken of in een grotere? Een gemengde praktijk, of een meer gespecialiseerde? Hoe wil je dat je werkweek eruit ziet? Wil je veel werkervaring opdoen tijdens (spoed)diensten, wil je veel opereren, of juist misschien veel spreekuren draaien? Als startende dierenarts is goede begeleiding belangrijk; heb je daarin nog speciale wensen?

 

Zoek naar vacatures

Op KNMvD.nl vind je een vacaturebank waar je kunt zoeken op provincie, diersoort en benodigde ervaring. Vaak wil een praktijk veel meer over zichzelf vertellen dan in een vacaturetekst past. Schroom niet om contact op te nemen voor meer informatie. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een salarisindicatie, of er ruimte is om parttime te werken of hoe ze (spoed)diensten geregeld hebben. Je valt praktijken echt niet lastig met dit soort vragen, want ook zij hebben liever een goede match. Het is voor beide partijen vervelend er bijvoorbeeld op het laatste moment achter te komen dat jouw gewenste werkdagen niet overeenkomen met wat ze zoeken.

 

Stuur brieven

Heb je je oog laten vallen op een of meer functies? Dan is het tijd om in de pen te klimmen voor sollicitatie-brieven. Vertel in de brief meer over jezelf, maar schrijf ook op waarom je denkt dat jij dé ideale dierenarts bent voor de baan? Zijn er specifieke eisen in de vacature, zoals verhuizen naar de regio, schrijf dan ook op hoe je daarnaar kijkt. Het is verstandig op meer dan één functie te solliciteren, zo heb je ook nog iets te vergelijken.

 

Het eerste gesprek

Hopelijk is jouw sollicitatiebrief goed ontvangen en is de andere partij net zo enthousiast als jij. In dat geval nodigt de praktijk je uit voor een sollicitatiegesprek. Het is fijn om vooraf te weten met wie je het gesprek hebt, dus weet je het niet zeker, vraag er vooraf naar. Het eerste gesprek dient meestal om te kijken of er een wederzijdse ‘match’ is. Zij zullen jou het hemd van het lijf vragen, maar er moet ook ruimte zijn voor jouw vragen. Zo wil je misschien weten waarom de vaca-ture is ontstaan, hoeveel dierenartsen en paraveterinairen er werken of wat het gebied is waar ze in werken. Schrijf dit soort vragen vooraf voor jezelf op zodat je ze niet vergeet. Het laat ook zien dat je je hebt voorbereid en dat komt goed over.

 

Nader kennismaken

Was er een wederzijdse klik? Dan volgt meestal een tweede kennismaking. In veel praktijken krijg je de mogelijkheid een dag of dagdeel mee te lopen, zodat je een indruk krijgt van hoe ze werken en kennis kunt maken met meer collega’s. Ook als dit niet wordt aangeboden, kun je hier altijd naar vragen! Tijdens deze kennismaking stellen ze vaak verdiepende vragen. Zo kan het gaan over jouw ambities of wordt gevraagd wat je van begeleiding in de praktijk verwacht. In een tweede gesprek of kennismaking heb jij vaak meer ruimte om vragen te stellen om de organisatie beter te leren kennen.

 

Arbeidsvoorwaarden

Als een praktijk of bedrijf je een baan aanbiedt, spring je vast een gat in de lucht, maar toch is het verstandig je hoofd koel te houden en niet gelijk te tekenen. Wat staat er in het contract? Is het vast of tijdelijk? Volgt de praktijk of het bedrijf een cao? Is er ruimte om te onderhandelen en zo ja waarop? Mag je nascholing volgen? Tijdens werktijd of daarbuiten? Als KNMvD-lid kun je je contract (kosteloos) laten checken. Een jurist kijkt dan naar je arbeidscontract: zijn er aandachtspunten? Kun je nog ergens op onderhandelen? Dat laatste is misschien spannend als je net afgestudeerd bent, daarom kan de jurist je tips geven om het arbeidsvoorwaardengesprek voor te bereiden.

 

Aan de slag

Ook als je eenmaal bent aangenomen, is het fijn om af en toe met iemand van buiten je praktijk te sparren over hoe het gaat en eventuele onzekerheden. Als KNMvD-lid kun je gebruik maken van een van de (gratis) coaches uit de KNMvD-coachbank. Meer hierover lees je in dit artikel.

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen