Specialisten

Een dierenarts kan zich na zijn studie, net als een arts, specialiseren in een bepaald gebied. De specialisten-opleiding duurt drie tot vier jaar en wordt afgesloten met een Europees examen. Door een specialisatietraject te volgen kan een dierenarts zijn kennis en vaardigheden op een specifiek terrein verbreden en verdiepen.

Van veel diergeneeskundige specialismen zijn de opleidingseisen en de registratie in Europees verband geregeld, de zogenaamde Europese colleges. Voordat iemand zich dierenartsspecialist op een bepaald gebied mag noemen, moet hij of zij:

  • een specialistenopleiding gevolgd hebben aan een erkende* opleidingsplaats
  • een Europees examen hebben afgelegd

* vastgelegd per College

Wie eenmaal specialist is, moet zijn registratie iedere vijf jaar laten verlengen. Om deze registratie als specialist te kunnen laten verlengen moet je aan vastgestelde nascholingseisen voldoen. Deze eisen zijn per College iets verschillend, maar vereisen naast het volgen van nascholing ook deelname aan onderzoek. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd.

De consument kan alle specialisten vinden op dierenarts.nl.

Handige links

Contactpersoon

Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Conny van Meurs, beleidsmedewerker, via c.van.meurs@knmvd.nl of  030 63 48 900.