Standpunt Tarieven voor diergeneeskundige zorg en keuze voor een dierenarts

Dierenartsen werken vanaf 1998 in een vrije markt vanwege Europese en Nederlandse mededingingswetgeving. Die vrije markt houdt in dat elke dierenartsenpraktijk afzonderlijk zijn eigen tarieven voor de diergeneeskundige zorg moet vaststellen. Het gevolg is dat de tarieven van dierenartsen in Nederland variëren. Het tarief van de dierenarts is echter maar een van de onderdelen die de verschillen tussen dierenartsen bepalen. Het is aan elke diereigenaar zelf om de dierenarts te kiezen die bij hem of haar past.

Kwaliteit-prijs-verhouding

De Nederlandse diergeneeskunde behoort wat betreft opleidingsniveau en kwaliteit van diergeneeskundige zorg tot de beste van de wereld. Dit betekent dat afgestudeerde dierenartsen met hun diploma wereldwijd aan de slag kunnen. Deze kwaliteit heeft ook een prijs.

Onderscheid in de markt biedt diereigenaren keuzevrijheid

De diergeneeskundige markt is een vrije markt. Dierenartsen bepalen zelf hoe zij in die markt willen staan en hoe zij zich willen onderscheiden van andere dierenartsen. De KNMvD is er voor alle dierenartsen. Voorop staat dat dierenartsen goede kwaliteit diergeneeskundige zorg leveren en zich houden aan de geldende weten regelgeving. Dierenartsen kunnen dit bijvoorbeeld zichtbaar maken via hun registratie in het Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen (CKRD). De KNMvD kan en wil geen stelling nemen voor of tegen de verschillende manieren waarop dierenartsen zich onderscheiden ten opzichte van hun collega’s. Het staat diereigenaren vrij zelf een keuze te maken uit het aanbod aan diergeneeskundige zorg.

Klik hier voor het volledige standpunt

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen