Zorgen om Brutus

Met een kleine frons stap ik ‘s morgens in de auto. Op weg naar de praktijk, maar niet zo vrolijk als anders. Ik heb net al even in de agenda gekeken en gezien dat kat Brutus weer een afspraak heeft.

Vorige week en eergisteren was hij er ook al, met een flinke bult op z’n borstwand. Brutus was in de praktijk een modelkat, spinnen en kopjes geven, er is genoeg liefde voor iedereen. Maar in de tuin veranderde hij regelmatig in een monster… Andere katten waren absoluut niet toegestaan in zijn koninkrijk. De andere katten in de buurt zijn ondertussen door schade en schande wijs geworden; ze laten het wel uit hun hoofd om het zelfs maar te proberen.

Abces

Maar sinds vorige week woont er een nieuwe vriend in de buurt, nou ja vriend… geen vriend van Brutus in ieder geval. Hij moest echt laten weten dat de tuin van hem is. Gevolg: een fiks abces op de zijkant van z’n lijf. Een abces is een met pus gevulde holte die ontstaat bijvoorbeeld door een beet van een andere kat. In de bek van katten zitten heel vieze bacteriën, en die gaan lekker groeien in de wond met als gevolg een flinke infectie, koorts en dus een abces.

Longen

Brutus heb ik eerst behandeld met een koortsremmer en pijnstiller en het abces is geopend en gespoeld. In de meeste gevallen is dat voldoende. De weerstand van het lichaam kan dan vaak de rest zelf opruimen. Bij Brutus was het wel net wat spannender omdat de wond al vrij diep was. En onder de borstwand zitten natuurlijk de longen en daar wil je geen ontsteking in hebben. Gelukkig kon ik zien dat de infectie niet tot in de longen zat. Wel wilde ik Brutus voor het weekend terugzien om te kijken of alles de goede kant op ging. Helaas was ik nog niet helemaal tevreden over de wond en heb ik hem toch een antibioticum gegeven.

Jammer genoeg bleek de bacterie hardnekkig. Brutus bleef hoge koorts houden en de wond genas niet goed. Er kwam nog steeds wat vies ruikend wondvocht uit. Gelukkig kunnen we in zulke gevallen dan antibiotica inzetten om de infectie te bestrijden. Maar dat was dus ook al gebeurd bij Brutus.

Nachtmerrie

Dus waarom kwam Brutus nou toch weer terug? In de auto begon ik al met piekeren en bedacht ik twee scenario’s:

  1. Het antibioticum is niet aangeslagen. Dat kan in sommige gevallen. De bacterie is dan niet gevoelig voor dit middel. De infectie dreigt zich te verspreiden naar de longen. In dat geval zou ik een kweek nemen om te kijken welke antibiotica wel zullen aanslaan, en alvast een sterker antibioticum voorschrijven omdat de uitslag enige dagen duurt.
  2. Het antibioticum is niet aangeslagen. De infectie heeft zich verspreid naar de longen. Brutus is in acuut levensgevaar. Vanwege nieuwe EU-regelgeving mag ik niet het antibioticum gebruiken dat Brutus nodig heeft om de infectie te stoppen. We moeten dan waarschijnlijk opnieuw opereren en hopen dat we zo de infectie onder controle krijgen. Brutus moet langdurig opgenomen worden en longspoelingen ondergaan en we vrezen voor z’n leven.

Hè?! Scenario 2? Dat kan toch zeker niet… Wat is dit voor nachtmerrie? Als dierenartsen moeten we de beschikking blijven houden over bepaalde antibiotica, voor als de nood echt aan de man komt! Ben ik in slaap gevallen op weg naar m’n werk?

Stem tegen de motie!

Helaas niet! In het Europees Parlement wordt komende week gestemd over een motie waardoor bepaalde antibiotica worden voorbehouden voor gebruik bij mensen. Daardoor zouden deze niet langere beschikbaar zijn voor dieren. Ook niet als het antibioticum het enige middel is dat het leven van het dier kan redden.

Europarlementariërs: stem dus tegen deze motie!

Lees ook deze (Engelstalige) Open Brief aan het Europees Parlement die maar liefst 8.000 keer is ondertekend, ook door de Nederlandse dierenartsen!

Door: Karin Hoogendijk, dierenarts en bestuurslid cluster Gezelschapsdieren KNMvD. Deze column schreef zij voor dierenarts.nl.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen