Hoe herken ik of een EU-dierenpaspoort correct, fout of oud is?

De Europese wetgeving (Uitvoeringsverordening (EU) 577/2013) beschrijft dat de voorzijde (omslag) en elke bladzijde van het paspoort de ISO-landcode van de lidstaat van afgifte gevolgd door een unieke alfanumerieke code moet bevatten. ISO-landcodes kunnen bestaan uit 3 cijfers: 528, 2 letters: NL en 3 letters: NLD (de genoemde cijfers en letters zijn van toepassing op Nederland).

In Nederland is besloten dat op de Nederlandse EU-dierenpaspoorten de 3-cijferige landencode gevolgd wordt door ‘NL’, zodat duidelijk is dat het om Nederlandse paspoorten gaat. Tevens is destijds gekozen dat NL gevolgd wordt door een hoofdletter die staat voor de leverancier van de EU-dierenpaspoorten. Voor Nederlandse EU-dierenpaspoorten wordt de code dus als volgt: 528-NL-K00000 (‘K’ staat in dit geval voor KNMvD).

Hoe ziet een oud of fout paspoort eruit?

Wanneer bij een Nederlands EU-dierenpaspoort de landenletters vooraan staan of er geen letters in de code staan, is het niet een EU-dierenpaspoort die voldoet aan de huidige norm en mag deze dus niet uitgegeven zijn na 29 december 2014.

Kenmerken van een correct Nederlands EU-dierenpaspoort:

  • Het unieke serienummer van EU-dierenpaspoorten uit Nederland  beginnen met  528-NL gevolgd door een hoofdletter ter identificatie van de leverancier en eindigt met een uniek nummer.
  • Het unieke serienummer staat onderaan elke pagina in het EU-dierenpaspoort.