Samen tegen illegale hondenhandel

De KNMvD is al langere tijd betrokken bij de aanstaande nieuwe regelgeving rondom het identificeren en registreren van honden.

We hebben regelmatig overleg met LNV, RVO en de NVWA. Mede dankzij de KNMvD krijgt de dierenarts meer verantwoordelijkheden in dit proces. De dierenarts is tenslotte de professional op het gebied van diergezondheid en dierwelzijn. Het proces vraagt ongetwijfeld meer tijd van de dierenarts, maar besef dat we alleen op deze manier illegale hondenhandel aan kunnen pakken.

Door de nieuwe regelgeving is het beter te traceren wat er met een hond is gebeurd en zijn de betrokken personen aanspreekbaar. De kwaliteit van de gegevens verbetert en daardoor wordt de handhaving door de bevoegde autoriteiten efficiënter gemaakt.

Wat verandert er voor jou?

  • Dieren mogen met ingang van de nieuwe wetgeving alleen nog worden gechipt door geregistreerde chippers. Dit betekent dat de chipper uit de anonimiteit komt. Als dierenarts heb je automatisch de registratie van chipper wanneer je correct in het diergeneeskunderegister staat.
  • Het is met de nieuwe wetgeving niet meer mogelijk om chips en paspoorten te bestellen als je niet, of niet correct, in het diergeneeskunderegister staat. Belangrijk is vooral dat het adres waar je de paspoorten en chips op wilt ontvangen overeenkomt met het adres in het diergeneeskunderegister. Wijzigingen in het diergeneeskunderegister kun je makkelijk zelf doorvoeren. Je logt in met je DigiD en voert de juiste gegevens in.
  • Als dierenarts moet je het nummer van het uitgegeven paspoort registreren bij één van de aangewezen databanken. N.B. Het registreren van het paspoortnummer in je eigen administratie is al verplicht.
  • Als je een hond chipt, ben je verplicht om deze chip en dus hond te registreren in één van de  databanken op naam van de houder. De houder moet al geregistreerd zijn bij RVO. De houder beschikt dan over een houdersnummer.
  • Chip je een andere diersoort, dan geldt dit niet, maar moet je wel aangeven dat je deze chip in een andere diersoort dan hond hebt geplaatst.
  • Constateer je afwijkende situaties (zogenaamde vlaggen), dan leg je deze vast in het I&R systeem. Deze vlaggen zijn functioneel voor de toezicht en handhaving.

Ben je lid van de KNMvD? Dan kun je altijd bij ons terecht voor vragen over de nieuwe regelgeving. Houd hiervoor ons dossier I&R en de kennisbank goed in de gaten. Ook op het moment dat de regelgeving ingaat, staan wij voor je klaar. Hier betaal je tenslotte contributie voor.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen