Hoe ziet het noodpakket maatregelen van het kabinet eruit? Wat doen banken, verzekeraars en lokale overheden? De situatie verandert met de dag. De KNMvD doet haar best om je van het laatste nieuws op de hoogte te houden via haar online kanalen en het dossier Coronavirus COVID-19. Maar houd daarnaast ook de officiële sites van de overheid in de gaten.
Ben je ondernemer of zzp’er en heb je betalingsproblemen door de coronacrisis? Dan kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Je krijgt automatisch een uitstel van 3 maanden. Ook kun je de voorlopige aanslag aanpassen. De Belastingdienst heeft tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente verlaagd.
Op 17 maart 2020 had het kabinet een economisch noodpakket aangekondigd. Een van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten (van vaste krachten maar ook van flexwerkers en werknemers met een nul-urencontract) voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. Het UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen, de aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei. Binnen 2 tot 4 weken kunnen bedrijven die aan de voorwaarden voldoen een voorschot verwachten.
Bedrijven die gedurende 3 maanden een omzetverlies van ten minste 20% hebben, kunnen vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90% van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. Is het verlies 100% dan is dat 90%. Is er een omzetverlies van 50% dan is de tegemoetkoming 45% van de totale loonsom. Voorwaarde is wel dat de reguliere salarissen worden doorbetaald (en de loonsom zoveel mogelijk gelijk blijft) en dat bedrijven tijdens de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag doen voor bedrijfseconomisch ontslag.
Bij een bedrijf dat uit een aantal bedrijfsonderdelen (rechtspersonen) bestaat die samen een concern vormen, wordt de omzetdaling van het hele concern aangehouden.
Is de NOW toegekend, dan dient de werkgever binnen 24 weken na afloop van de periode waarover deze toegekend is, vaststelling van de subsidie aan te vragen. Daarvoor is in beginsel een accountantsverklaring nodig. Vervolgens zal het UWV binnen 22 weken een eindafrekening doen. Die kan hoger of lager uitvallen dan bij de eerste opgave werd verwacht.
Meer informatie over de NOW:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/31/now-regeling-klaar-loketten-bijna-open
https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/now.aspx
De lijst met ondernemers die hiervoor in aanmerking komen, is weliswaar op 30 maart 2020 uitgebreid, maar vooralsnog kunnen praktijkhoudende dierenartsen hier geen aanspraak op maken.
Meer informatie:
De TOZO geldt voor zelfstandige ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. Het kabinet heeft voor deze groep financiële ondersteuning toegezegd. Tegelijkertijd doet het kabinet een moreel appèl aan ondernemers om zich echt alleen aan te melden als ze daadwerkelijk financiële problemen hebben. Om onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering te voorkomen.
Welke eisen gelden er?
Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen/tozo
Ondernemers kunnen tegen gunstige(re) voorwaarden geld lenen. Daarvoor zijn de volgende maatregelen in het leven geroepen:
Dit is een tegemoetkoming voor het mkb, als onderdeel van een pakket maatregelen vanwege het coronavirus: Tegemoetkoming schade COVID-19 RVO
De overheid heeft erkend dat op basis van SBI-codes een aantal sectoren niet in aanmerking komen die wel schade hebben. Om dit te inventariseren heeft de overheid (via RVO) een webformulier ontwikkeld waarin jij kunt aangeven dat jij ook recht hebt op de tegemoetkoming.
Naar webformulier RVO