Avondklok: de gevolgen voor de dierenartsenpraktijk

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het invoeren van de avondklok. Dit betekent dat het vanaf zaterdag 23 januari 2021 verboden is om buiten te zijn tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends.

Je mag tijdens de avondklok alleen naar buiten als dit echt noodzakelijk is:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als er dringend (medische) hulp nodig is voor jezelf, een hulpbehoevend persoon of een dier;
  • Als je van jouw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als je naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als je een aangelijnde hond uitlaat. Dit doe je alleen;
  • Als je onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat je moet afleggen voor jouw opleiding op het MBO, HBO of WO en je kunt dit aantonen;
  • Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Het blijft voor dierenartsen dus mogelijk om tijdens de avondklok spoedeisende diergeneeskundige zorg te leveren. Ook  diereigenaren mogen  naar de praktijk  komen voor dringende veterinaire zorg.

Het advies is om er voor te zorgen dat het avondspreekuur (dus voor reguliere diergeneeskundige zorg) vroeg genoeg eindigt, zodat iedereen op tijd thuis kan zijn.

De avondklok geldt in ieder geval tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur.

Eigen verklaring avondklok

Zowel dierenartsen als diereigenaren die tijdens de avondklok de weg op gaan, moeten een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Dit formulier is beschikbaar gesteld door de overheid en is hier te downloaden of onderaan deze pagina (downloads).

Meer informatie over de ‘Eigen verklaring avondklok’ vind je hier.

Werkgeversverklaring

Dierenartsen moeten ook een werkgeversverklaring bij zich hebben als zij tijdens de avondklok voor hun werk de weg op moeten. De overheid stelt ook deze werkgeversverklaring beschikbaar. Je kunt deze hier downloaden of onderaan deze pagina ( downloads). Met het beschikbaar komen van deze verklaring van de overheid, komt de werkgeversverklaring  die woensdag 20 januari 2021 door de KNMvD online geplaatst is, te vervallen.

Werkgevers kunnen deze verklaring gebruiken voor hun personeel. Dus zowel voor dierenartsen als paraveterinairen die tijdens de avondklok voor hun werk de weg op moeten.

ZZP’ers en werkgevers

ZZP’ers en werkgevers die tijdens de avondklok voor werk naar buiten moeten, mogen zelf een werkgeversverklaring invullen. Zij moeten dus zowel de ‘Eigen verklaring avondklok’ en de ‘Werkgeversverklaring avondklok’ zelf invullen en ingevuld bij zich hebben als zij de weg op gaan tijdens de avondklok.

Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulieren nodig.

Digitaal of print?

Je mag de benodigde ingevulde formulieren zowel geprint als digitaal bij je hebben.

Tip: gebruik de KNMvD aesculaap-sticker

Zorg voor een  aesculaap-sticker duidelijk zichtbaar op je auto, zodat bij reizen tijdens de avondklok vanaf de buitenzijde meteen duidelijk is dat je dierenarts bent. Meer informatie over het bestellen van de aesculaap-sticker vind je hier.

Meer informatie over de avondklok en werk vind je hier.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen