Lees de laatste updates onderaan dit bericht
De EU heeft besloten dat vluchtelingen uit Oekraïne hun huisdieren mee mogen nemen. Vrijwel alle Europese landen hebben hun grenzen geopend, ook voor dieren die niet over de juiste papieren beschikken. Het is de verwachting dat er ook tal van vluchtelingen met hun huisdieren naar Nederland komen. Als dierenartsen willen wij deze mensen en hun dieren natuurlijk helpen in deze uitzonderlijke situatie. Sommige dieren kunnen door de intensieve reis gezondheidsklachten hebben, anderen kunnen infectieziekten zoals rabiës meebrengen met alle gevolgen van dien. De KNMvD zet zich daarom namens de beroepsgroep in voor goede informatievoorziening aan vluchtelingen en de juiste zorg voor de meegekomen huisdieren.
De samenwerkende hulporganisaties voor dieren (waaronder KNMvD) hebben contact met COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en VluchtelingenWerk Nederland om net aangekomen vluchtelingen zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden die er zijn voor de zorg en gezondheid voor hun huisdier. Ook worden ze geadviseerd om met hun huisdier zo snel mogelijk langs een dierenarts te gaan.
Het is zaak dat bij honden, katten en fretten die uit Oekraïne komen, snel bepaald wordt wat voor gezondheidsrisico zij vormen. Met stip op een staat rabiës, daarnaast zijn er nog een aantal andere ziekten waar rekening mee gehouden moet worden. Daarom wordt geadviseerd om zo snel mogelijk bij de dichtstbijzijnde dierenarts langs te gaan. Bij de dierenarts wordt verwacht dat er naar eventueel aanwezige papieren wordt gekeken. Zijn deze in orde, is er niet direct actie nodig. Er komt zo snel mogelijk een uitgebreide instructie voor dierenartsen over hoe om te gaan met dieren die uit Oekraïne komen. Houd deze pagina in de gaten.
Download hier het Protocol voor Paraveterinairen Oekraïne
Heb je een dier in jouw praktijk dat recent uit Oekraïne is gekomen en symptomen van rabiës vertoont? Neem dan direct contact op met het Landelijk meldpunt Dierziekte via (045) 546 31 88.
Voor eenieder die al paspoorten besteld bij de KNMvD, stellen we gratis paspoorten beschikbaar. Hiervoor geldt dat je deze in eerste instantie in je eigen administratie zult moeten bijhouden. Bestel je al paspoorten bij de KNMvD en geef je er één uit aan een hond of kat uit Oekraïne, dan kan je hiervoor een credit aanvragen bij de KNMvD. Hiervoor hebben we het nummer nodig dat je uitgegeven hebt en het originele factuurnummer. Mail dit naar finance@knmvd.nl en je krijgt het geld terug op je rekening.*
Mocht je zelf een bijdrage willen leveren, financieel of juist met praktische hulp, meld je dan bij het centrale meldpunt: www.hulpvoordierenuitoekraine.nl. Zij coördineren de hulp in Nederland en weten precies wat er nodig is.
*om fraude te voorkomen, kan het zijn dat we vragen om een bewijs dat deze paspoorten daadwerkelijk afgegeven zijn aan dieren uit Oekraïne. Maak daarom een foto van rubriek I, II, III en IV van het paspoort voor je eigen administratie.
Update 29-03-2022
Het is zaak dat bij honden, katten en fretten die uit Oekraïne komen, snel bepaald wordt wat voor gezondheidsrisico zij vormen. Tijdens het hanteren van deze dieren, zowel in de spreekkamer als elders in de praktijk, zoals in de wachtkamer, dient men extra alert te zijn op het risico van besmetting met Rabiës. Een besmetting met het Rabiës virus verloopt vrijwel altijd dodelijk zodra er symptomen zijn ontwikkeld.
Om een besmetting met Rabiës te voorkomen heeft de KNMvD in samenwerking met de NVWA en de Faculteit Diergeneeskunde een advies uitgebracht over voorzorgsmaatregelen in de praktijk. Lees hier verder over in het Vetinf@ct en de website van de faculteit Diergeneeskunde, Om medewerkers te herinneren aan het risico van Rabiës en de geadviseerde voorzorgsmaatregelen, heeft de KNMvD een instructiekaart ontwikkeld die in de praktijk gebruikt kan worden. Hang deze instructiekaart bijvoorbeeld op in de gezamenlijke ruimtes en spreekkamers zodat deze voor alle medewerkers goed zichtbaar is. De KNMvD hoopt hiermee het aantal incidenten met dieren met een onbekende gezondheidsstatus te beperken.
Update 24-3-2022
Bij de miljoenen mensen uit Oekraïne die het land ontvluchten zitten ook tal van dierenartsen. Wanneer zij voor langere tijd in Nederland verblijven is het natuurlijk mogelijk dat ze hier als dierenarts aan de slag willen.
Lees hier meer over wat daarvoor nodig is
Update 23-3-2022
Om introductie van besmettelijke ziekten tegen te gaan is het van belang dat de geïmporteerde gezelschapsdieren zo snel mogelijk naar een dierenarts worden gebracht. Zo kan er ook alsnog zo spoedig mogelijk worden voldaan aan de EU-importeisen.
Lees Vetinf@ct 41
Update 22-3-2022
Omdat paraveterinairen vaak de eersten zijn de contact hebben met vluchtelingen met een hulpvraag, of organisaties die informeren naar dierenartszorg voor huisdieren uit Oekraïne heeft de KNMvD samen met Vedias en Hulpvoordierenuitoekraine.nl een protocol ontwikkeld voor paraveterinairen. Deze kan door paraveterinairen gebruikt worden als hulpmiddel voor het maken van een afspraak voor een dier uit Oekraïne.
Download hier het Protocol voor Paraveterinairen Oekraïne
Update 11-3-2022
Heb je als dierenarts hulp nodig, bijvoorbeeld omdat de instroom in jouw praktijk te hoog is en hulp nodig hebt om alle dieren te zien? Of omdat na een deel liefdadigheid de hulp die je biedt financieel niet meer uit kan? Of heb je op een andere manier hulp nodig voor behandeling en/of verzorging van huisdieren uit Oekraïne? Dan kun je als dierenarts contact opnemen met hulpvoordierenuitoekraine.nl. Ze zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar via 088-8113333 of info@hulpvoordierenuitoekraine.nl. Mocht er dringende vragen zijn in het weekend of in de avond dan kun je bellen met 06-12660654 of info@huisdierwelzijn.nl.