Veelgestelde vragen situatie Oekraïne

Mag een dierenarts uit Oekraïne in Nederland werken?

Praktijken die een Oekraïense dierenarts aan willen nemen kunnen dat pas doen nadat het diploma van de betreffende dierenarts  in Nederland is getoetst en de dierenarts ingeschreven staat in het diergeneeskunderegister. Deze dierenartsen zullen zich dan dus ook eerst moeten melden bij het CIBG.

LNV heeft aangegeven dat deze diploma’s met prioriteit worden beoordeeld. Kijk voor meer informatie hierover op de website van het diergeneeskunderegister CIBG (tekst in Engels).

Hoe registreer ik chips en paspoorten van honden uit Oekraïne?

Er zijn 3 opties:

  1. De eigenaar heeft zelf een DigiD en vraagt zelf een UBN aan waarop de hond geregistreerd kan worden.
  2. Indien het dier bij een gastgezin opgevangen wordt, vraagt de hoofdbewoner van het woonadres een UBN aan. Deze wordt gezien als eerste houder van de hond in Nederland. De hoofdbewoner zorgt voor importmelding en registratie door een dierenarts op het UBN.
  3. Geeft de hoofdbewoner aan geen UBN te willen aanvragen? Dan mag de dierenarts deze hond registreren op het UBN van het prakrijkadres. Hierbij houdt de dierenarts dit bij in de eigen administratie.
Hoe registreer ik chips en paspoorten van katten en fretten uit Oekraïne?

Voor katten en fretten geldt in Nederland geen registratieplicht, hiervoor is het alleen noodzakelijk dat je via je portaal aangeeft dat je de nummers hebt uitgegeven aan een kat of overig dier.

Moet ik ook bij dieren die met de juiste papieren een EU-paspoort uitgeven?

Op dit moment is de afspraak dat er inderdaad aan alle honden, katten, fretten een paspoort uitgegeven wordt, ook als de documentatie wel klopt. De termijn van 3 maanden die geldt voor overige reizigers wordt hierbij tijdelijk niet in acht genomen.