NVIC: 10 meest voorkomende gemelde intoxicaties met (dier)geneesmiddelen

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht heeft het jaaroverzicht Acute Vergiftigingen bij mens en dier van 2023 gepubliceerd.

In 2023 zijn 8.511 dieren meldingen gedaan waarbij 9.090 blootstellingen werden gerapporteerd, waarvan 72% honden en 23% katten. In de meeste gevallen (27%) betrof dit (dier)geneesmiddelen. Daarop volgde voeding, supplementen en genotsmiddelen (26%); planten, paddenstoelen en dieren (19%), bestrijdingsmiddelen en desinfectantia (9%). In de meeste gevallen adviseerde het NVIC om thuis af te wachten (56%), maar in sommige gevallen werd nader onderzoek bij een dierenarts aanbevolen (32%) of observatie en behandeling bij een dierenkliniek (11%).

Hieronder vind je de meest voorkomende gemelde intoxicaties met (dier)geneesmiddelen:

Het volledige jaarverslag van het NVIC is hier te vinden: 2023 in cijfers- Bijlage bij het NVIC Jaaroverzicht 2023_final.pdf (kc-usercontent.com)

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht is het kenniscentrum voor klinische toxicologie voor de veterinaire en humane gezondheidzorg. Zij informeren en adviseren onder andere dierenartsen over de ernst, mogelijke verschijnselen en behandelingsmogelijkheden in het geval van blootstelling aan potentieel toxische stoffen.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen