Aangescherpte meldcriteria vogelgriep voor pluimveebedrijven

Vanwege de aanhoudende virusdruk en het belang van een vroege ontdekking van vogelgriep heeft het ministerie de officiële meldcriteria aangescherpt. In de AVINED-nieuwsbrief van 4 december staat het volgende over deze aangescherpte criteria.

Normaal gesproken zijn de klinische symptomen van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) duidelijk. Maar er zijn gevallen bekend, waarbij de verschijnselen niet zo duidelijk waren. Om deze laatste gevallen op tijd op te pikken zijn de meldcriteria voor sterfte aangescherpt. De aanscherping geldt voor leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens, en luidt als volgt:

  • Vanaf 10 dagen leeftijd moet verhoogde sterfte gemeld worden als die óf twee dagen achtereen 0,5% is, óf twee dagen achtereen verdrievoudigd is ten opzichte van de gemiddelde sterfte de week voorafgaand aan de sterfte.

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft de HPAI uitbraken van de afgelopen jaren geanalyseerd en geconcludeerd dat een ‘drie keer zo hoge sterfte dan normaal op twee opeenvolgende dagen een goede en gevoelige indicator is voor een HPAI besmetting en dat op basis daarvan een besmetting eerder aan het licht komt.

Meldpunt NVWA

 

Bestaande meldcriteria

Bovenstaande aanscherping is een uitbereiding op de reeds bestaande meldcriteria:

  • Twee opeenvolgende dagen van 1% sterfte of meer per koppel per dag bij vleeskalkoenen;
  • Eerste week na opzet bij eenden: melden bij een uitval van meer dan 3% in de week;
  • Tweede week na opzet en verder bij eenden: 0,15% of meer uitval per dag gedurende 2 opeenvolgende dagen óf 0,5% of meer uitval op 1 dag en gelijktijdig een voeropname daling van 5%;
  • Meer dan 3% sterfte per week voor alle pluimvee.

Verder gelden er ook criteria voor wanneer de veehouder een dierenarts moet consulteren. Lees hier meer over op de website van de NVWA.

Meldcriteria NVWA

Meer informatie over de maatregelen vind je hier.

Terugkijken webinar ‘Vogelgriep in Nederland: update en biosecurity-tips’

Op 1 december jl. organiseerden Royal GD en AVINED een webinar speciaal voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders. Verschillende sprekers gingen dieper in op vogelgriep en hoe dit buiten de deur te houden met goede bedrijfshygiëne.

Het webinar kun je hier terugkijken.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen