0 accreditatie
punten

Cardiologie & Pulmonologie – Module 3: Het opwerken en begeleiden van de hond/kat met hoesten en/of dyspneu (zonder stridor)

  18 november 2021  in Asperen

Het vakgebied van de cardiologie en pulmonologie omvat het onderzoek en de behandeling van hart- en longproblemen bij honden en katten. Omdat dit steeds vaker voorkomende problemen zijn bij de huisdieren in de praktijk, is de leerlijn Cardiologie en Pulmonologie der gezelschapsdieren opgezet. Deze leerlijn bestaat uit vijf modules.


Inschrijven voor dit evenement
Spreker/Docent:

Marjolein den Toom (DIPL. ECVIM-CA – Dierenarts Specialist Dipl. Cardiologie)

Programma:

Het doel van deze derde module is een set van kennis en vaardigheden te ontwikkelen die erop gericht zijn om zelfstandig bij een hond of een kat met hoesten en/of dyspneu na anamnese, algemeen, circulatie- en respiratie-onderzoek, de indicatie voor aanvullend onderzoek (röntgenfoto’s van hals/thorax, echocardiogram, nt-proBNP POC bepaling, bloed-en fecesonderzoek, fluoroscopie, tracheobronchoscopie, bronchoalveolaire lavage (cytologie en BO) en CT-scan) te kunnen stellen, om tot een oorzaak van de klachten te komen.

De gevonden afwijkingen dienen te kunnen worden geïnterpreteerd en te worden teruggekoppeld met de gevonden afwijkingen tijdens het lichamelijk en aanvullend onderzoek. Na het stellen van de diagnose moet er een passend therapieplan inclusief follow-up kunnen worden opgesteld en dient er aangegeven te kunnen worden wat de prognose is.Deze informatie dient op een duidelijke manier aan collegae en in begrijpelijke taal met de eigenaar gecommuniceerd te kunnen worden.

Wat ga je leren?

·         Afname anamnese en lichamelijk onderzoek, met speciale aandachtspunten voor de hond of kat met hoesten en/of dyspneu

·         Kennis en inzicht van oorzaken van hoesten en/of dyspneu bij de hond en de kat; een differentiële diagnose (DDx) kunnen opstellen en daarbij vooruitlopend op een aanvullend onderzoek de volgorde in de DDx kunnen prioriteren

·         Opstellen van een diagnostisch plan in een logische volgorde m.b.t. de hond en kat met hoesten en/of dyspneu.

·         Aanvragen en interpreteren van aanvullend bloedonderzoek en/of fecesonderzoek, indien geïndiceerd.

·         Aanvragen en interpreteren van  aanvullend radiologisch onderzoek (röntgenfoto’s van hals/thorax, fluoroscopie)

·         Indicatie stellen en interpreteren van uitslagen van een uitgevoerd tracheobronchoscopisch onderzoek.

·         Indicatie stellen en interpreteren van uitslagen van bronchoalveolaire lavage (cytologie en BO).

·         De techniek van een “blinde” bronchoalveolaire lavage bij de hond en kat (o.a. techniek, risico’s en materialen)

·         Therapieplan van de meest voorkomende respiratoire aandoeningen bij de hond en kat opstellen, prognose bepalen en deze aan collegae en patiënteigenaar kunnen overdragen.

Datum en tijd:

18 november 2021 van 09.00 – 17.00 uur

Locatie:

Hotel de Schildkamp
Leerdamseweg 44
4147 BM Asperen

Kosten:

€250,00 excl. BTW (voor IVC Evidensia medewerkers)
€300,00 excl. BTW (voor externen)

Belangrijke informatie:

Datum
18 november 2021
Accreditatie punten
0 punten
Doelgroep
Gezelschapsdieren