0 accreditatie
punten

Cardiologie & Pulmonologie – Module 4: Het opwerken en begeleiden van de hond/kat met een aritmie en/of syncopes

  9 december 2021  in Asperen

Het vakgebied van de cardiologie en pulmonologie omvat het onderzoek en de behandeling van hart- en longproblemen bij honden en katten. Omdat dit steeds vaker voorkomende problemen zijn bij de huisdieren in de praktijk, is de leerlijn Cardiologie en Pulmonologie der gezelschapsdieren opgezet. Deze leerlijn bestaat uit vijf modules.


Inschrijven voor dit evenement
Spreker/Docent:

Marjolein den Toom (DIPL. ECVIM-CA – Dierenarts Specialist Dipl. Cardiologie)

Programma:

Het doel van deze vierde module is een set van kennis en vaardigheden die erop gericht zijn om zelfstandig bij een hond of een kat met een aritmie en/of syncopes na anamnese, algemeen en circulatieonderzoek, de indicatie voor aanvullend onderzoek (ECG, Holter ECG, telemetrie, echocardiografisch onderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto’s thorax, echografisch onderzoek abdomen, bloeddrukmeting) te kunnen stellen, om tot een oorzaak van de aritmie en/of syncopes te komen.

De gevonden afwijkingen dienen te kunnen worden geïnterpreteerd en te worden teruggekoppeld met de gevonden afwijkingen tijdens het lichamelijk en aanvullend onderzoek.

Na het stellen van de diagnose moet er een passend therapieplan inclusief follow-up kunnen worden opgesteld en dient er aangegeven te kunnen worden wat de prognose is. Deze informatie dient op een duidelijke manier aan collegae en in begrijpelijke taal met de eigenaar gecommuniceerd te kunnen worden.

Wat ga je leren?

·         Afname anamnese en lichamelijk onderzoek, met speciale aandachtspunten voor de hond of kat met  een aritmie en/of syncopes

·         Kennis omtrent de anatomie en fysiologie van de het hart met betrekking tot prikkelvorming en geleiding

·         Pathofysiologie van de meest voorkomende types van aritmieën bij de hond en kat

·         Kennis en inzicht van oorzaken van aritmieën en syncopes bij de hond en de kat, een differentiële diagnose (DDx) kunnen opstellen en daarbij vooruitlopend op een aanvullend onderzoek de volgorde in de DDx kunnen prioriteren.

·         Verrichten en interpreteren van een normaal ECG en de meest voorkomende afwijkingen op een ECG

·         Indicatie stellen voor een Holter-ECG

·         Therapieplan opstellen en prognose bepalen van de meest voorkomende aritmieën en deze aan collegae en de patiënteigenaar kunnen overdragen.

Datum en tijd:

9 december 2021 van 09.00 – 13.00 uur

Locatie:

Hotel de Schildkamp
Leerdamseweg 44
4147 BM Asperen

Kosten:

€143,50 excl. BTW (voor IVC Evidensia medewerkers)
€175,00 excl. BTW (voor externen)

Belangrijke informatie:

Datum
9 december 2021
Accreditatie punten
0 punten
Doelgroep
Gezelschapsdieren