0 accreditatie
punten

Digitale derde CenSAS Dierendialoog: Dieren in tradities

  22 april 2021  in online

Mogen we dieren gebruiken in tradities en zo ja, op welke manier? Hoe ver mag je hierin gaan en welke rol speelt het dierenwelzijn? Deze en meer vragen staan centraal tijdens de derde CenSAS Dierendialoog die op donderdag 22 april 2021 digitaal wordt gehouden. Dit jaar gaat de Dierendialoog over tradities waarin dieren worden gebruikt. We organiseren deze Dierendialoog in samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.


Inschrijven voor dit evenement
Korte inleiding:

De CenSAS Dierendialoog is een jaarlijks terugkerend evenement voor iedereen die wil meedenken over de omgang met dieren. Of je nu vanuit je werk of privé met dieren bezig bent, iedereen is welkom. Tijdens de Dierendialoog gaan deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek over verschillende contexten waarin mens en dier elkaar tegenkomen. De Dierendialoog biedt ruimte voor verschillende visies, meningen en expertises. Het is de plek waar verbinding tot stand komt en in gezamenlijkheid wordt gezocht naar duurzame en verantwoorde oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken over de omgang met dieren.

Dit jaar richten we ons op dieren die een rol spelen in tradities. De tradities die aan bod komen zijn erkend als immaterieel erfgoed door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland  externe link(KIEN). Denk aan schaapsherders die met hun kudde over de heide trekken, roofvogels binnen de valkerij en paarden op de jaarlijkse paardenmarkt. Voor de een is een traditie met dieren onderdeel van het bestaan, voor de ander is het iets van vroeger, achterhaald of zelfs een vorm van dierenmishandeling. Het roept in iedere geval vragen op. Hoe belangrijk zijn deze tradities en hoe ziet hun toekomst eruit? Welke plek heeft dierenwelzijn?

Online Dierendialoog

Dit jaar wordt de Dierendialoog online gehouden, via het programma Microsoft Teams. Wat u nodig hebt voor deelname is:

  • een computer of laptop met een werkende camera en microfoon
  • goede internetverbinding
  • een Microsoft-account (hier  externe linkgratis aan te maken)

Het is helaas niet mogelijk deel te nemen via een smartphone, om storingen te voorkomen. Er is plek voor 75 deelnemers, dus wees er snel bij! Aanmelden kan tot en met 14 april.
Een paar dagen voor de Dierendialoog ontvangt u een link die op 22 april naar de bijeenkomst in Microsoft Teams leidt. Daarnaast ontvangt u aanvullende informatie met instructies voor deelname.

Programma:
Van Tot Activiteit
18:15 18:45 Voorprogramma (optioneel)
18:45 19:00 Pauze
19:00 19:45 Plenaire opening
19:45 20:00 Pauze en verdelen over groepen
20:00 21:15 Dierendialoog in kleine groepjes
21:15 21:30 Plenaire afsluiting

 

Over CenSAS

Het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS) staat voor Duurzaam en verantwoord samenleven van mens en dier. Het is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research  externe link. De medewerkers doen onderzoek, verzorgen onderwijs en faciliteren de maatschappelijke dialoog op het gebied van mens-dierrelaties, dierenwelzijn en dierethiek.

Belangrijke informatie:

Datum
22 april 2021
Accreditatie punten
0 punten
Categorie
Webinar
Doelgroep
Diersoort overschrijdend