accreditatiepunten
in aanvraag

Infectieuze oorzaken voor acute diarree bij het volwassen paard

  20 juni 2019  in Deventer

GD organiseert een cursus voor dierenartsen waarin aandacht wordt besteed aan enkele belangrijke infectieuze oorzaken van diarree: salmonella, Clostridium perfringens en Clostridium difficile en Equine coronavirus.


Inschrijven voor dit evenement

Acute diarree bij volwassen paarden komt regelmatig voor en kan levensbedreigend zijn. GD organiseert een cursus voor dierenartsen waarin aandacht wordt besteed aan enkele belangrijke infectieuze oorzaken van diarree: salmonella, Clostridium perfringens en Clostridium difficile en Equine coronavirus. Hierbij zal door drs. Tresemiek Picavet, dr. Kees van Maanen en dr. Erik van Engelen aandacht besteed worden aan de pathogenese, diagnostiek, behandeling, management en preventie van deze infectieziekten. Daarbij zullen ook biosecurity en het al dan niet inzetten van antibiotica aan bod komen.

Salmonellose

Salmonellose is een bekende oorzaak van acute diarree bij paarden, met als mogelijke klinische verschijnselen koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust al dan niet gepaard gaand met diarree. Salmonella infecties in volwassen paarden kunnen echter ook leiden tot dragerschap zonder klinische verschijnselen.

Clostridiose

Clostridiose bij paarden wordt voornamelijk veroorzaakt door Clostridium perfringens en Clostridium difficile infecties waarbij antimicrobiele therapie en hospitalisatie juist vaak als risicofactoren genoemd worden. Virulentiefactoren en toxinen spelen een belangrijke rol bij clostridiose, met name Clostridium difficile staat sterk in de belangstelling gezien de ernstige infecties die bij mensen kunnen optreden.

ECoV

Sinds enkele jaren worden er, met name in de Verenigde Staten, infecties gerapporteerd met Equine coronavirus (ECoV) bij volwassen paarden waarbij u symptomen als koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust en diarree of slappe mest al dan niet gepaard gaand met koliek ziet. Daarnaast worden ook soms neurologische symptomen en sterfte gerapporteerd.

Docenten:

Drs. Tresemiek Picavet, dr. Kees van Maanen en dr. Erik van Engelen.

Datum/tijd:

Donderdag 20 juni 2019, van 16.00 – 20.00 uur.

Doelgroep:

Paardendierenartsen

Locatie:

Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7, 7418 EZ Deventer

Kosten:

De kosten voor deze cursus bedragen: €295,- (Inclusief: cursusmateriaal, een certificaat en soep met een broodje.)

Link/contactgegevens om in te schrijven:

Aanmelden kan via het formulier op de website.

Accreditatiepunten:

De accreditatiepunten zijn in aanvraag bij het CKRD.

 

Belangrijke informatie:

Datum
20 juni 2019
Accreditatie punten
In aanvraag
Categorie
Cursus
Doelgroep
Paard