0 accreditatie
punten

Online ‘vier-uurtje’ over preventie en aanpak van verminderde dierzorg

  9 november 2023  in Online

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren helpt veehouders om de zorg voor de dieren weer op de rit te krijgen. Dit loket stimuleert erfbetreders zoals dierenartsen om tijdig aan de bel te trekken. Per jaar krijgt het loket meer dan honderd meldingen binnen. Belangrijk bij het voorkomen van verminderde dierzorg is het vroegtijdig signaleren dat het niet meer goed loopt op een veehouderijbedrijf. Dierenartsen hebben een belangrijk rol in het signaleren, maar ook daarna om een oogje in het zeil te houden en in gesprek te blijven met de veehouder. Het Vertrouwensloket is er voor zowel rundveedierenartsen, varkensdierenartsen, pluimveedierenartsen en paardendierenartsen.


Inschrijven voor dit evenement
Melden is helpen

Sloddervossen, harteloze types en dierenbeulen. Zo typeert een onwetende buitenstaander veehouders die hun dieren verminderde zorg geven. Echter, erfbetreders weten dat in de basis veehouders nooit zo zijn, maar dat er redenen kunnen zijn voor verminderde dierzorg. Dierenartsen kunnen bij uitstek een rol spelen bij het herkennen van signalen.

Frederik Waldeck, rundveedierenarts bij Royal GD, is coördinator van het Vertrouwensloket: “Het stereotype beeld is dat de mensenschuwe boer eerder hun dieren verminderde zorg geven. Maar meestal zijn het ondernemers waar je het absoluut niet van verwacht. Vaak zijn het veehouders die misschien wel een topbedrijf hebben, maar vastlopen door fysieke, sociale, mentale of financiële problemen en daardoor hun dieren minder aandacht geven. Bedenk je dat elke veehouder in een situatie terecht kan komen, waarbij hij zijn dieren verminderde zorg geeft. Hoe fijn is het dan dat die veehouder de helpende hand toegereikt krijgt. Vermoedens van verminderde dierzorg bespreekbaar maken en zo nodig melden bij het Vertrouwensloket moet daarom gezien worden als hulp bieden aan mens en dier in nood. We weten dat op tijd de juiste steun en advies bieden het snelst leidt tot een verbeterde situatie op het bedrijf. Dan kun je het tij nog keren en de boer en zijn gezin perspectief bieden.

Tijdens het online vier-uurtje gaat Frederik Waldeck in op:

  • Welke rol kan de dierenarts spelen in de vroegsignalering van verminderde dierzorg?
  • Waar kunnen die dierenarts, bijvoorbeeld bij een vermoeden van verwaarlozing, speciaal op letten?
  • Wat kan de dierenarts betekenen voor de veehouder als er al een melding is gedaan door iemand?
  • Hoe gaat het Vertrouwensloket te werk nadat een melding is gedaan?

Het vier-uurtje is exclusief voor leden van de KNMvD.

Datum

9 november 2023

Tijd

Van 16:00 uur tot 17:00 uur

Kosten

KNMvD-lid € 0,00

Inschrijven

Inschrijven is mogelijk met je persoonlijke Vet-login. Na je digitale aanmelding ontvang je een bericht van inschrijving. Enkele dagen voor de cursusdatum ontvang je een e-mail met praktische informatie.

Nog geen Vet-login?

Als dierenarts (KNMvD en niet KNMvD lid) kun je hier een Vet-login aanvragen.

Belangrijke informatie:

Datum
9 november 2023
Accreditatie punten
0 punten