6 accreditatie
punten

Spoed bij hart- of longpatiënten: echografie en overige beeldvorming

  22 april 2024  in Vetami Trainingscentrum Laageinde 3 4013CT Kapel-Avezaath Nederland

Deze cursus leert je wat te doen als je wordt geconfronteerd met benauwde honden en katten. Enige ervaring met het gebruik van echografie of echocardiografie is een pré, maar zeker geen must. Zowel voor echografie van de longen als het in beeld brengen van linker atrium is een eenvoudig echotoestel met een microconvex probe prima […]


Inschrijven voor dit evenement

Deze cursus leert je wat te doen als je wordt geconfronteerd met benauwde honden en katten. Enige ervaring met het gebruik van echografie of echocardiografie is een pré, maar zeker geen must. Zowel voor echografie van de longen als het in beeld brengen van linker atrium is een eenvoudig echotoestel met een microconvex probe prima geschikt.

Wat ga je leren?

De voor- en nadelen van een röntgenfoto van de thorax worden uitgemeten tegen die van longechografie om het onderscheid te kunnen maken in cardiale en niet cardiale oorzaken voor dyspneu bij honden en katten.

Tijdens het praktische deel oefenen we de echografie van de longen en het in beeld brengen van de linker boezem. Daarnaast zal ook een aantal casussen worden besproken. Echografie van de longen en andere beeldvorming bij spoedpatiënten verdacht van hart- of longziekte

Hoewel echografie in eerste instantie niet echt geschikt lijkt om de longen te bekijken (echogeluid wordt immers weerkaatst door lucht), neemt de echografie van de longen een steeds belangrijker plaats in, in de evaluatie van patiënten verdacht van hart- of longziekte. Specialist cardiologie Mark Dirven legt je uit hoe echografie van de longen in zijn werk gaat en wanneer je het kunt gebruiken.

De voor- en nadelen van een röntgenfoto van de thorax worden uitgemeten tegen die van longechografie om het onderscheid te kunnen maken in cardiale en niet cardiale oorzaken voor dyspneu bij honden en katten.

Tijdens het praktische deel oefenen we de echografie van de longen en het in beeld brengen van de linker boezem. Daarnaast zal ook een aantal casussen worden besproken.

Belangrijke informatie:

Datum
22 april 2024
Accreditatie punten
6 punten
Categorie
Cursus
Vakgebieden
Cardiologie
Doelgroep
Gezelschapsdieren