AVP in Duitsland vastgesteld

Vandaag heeft het Duitse ministerie in een persconferentie gemeld dat de verdenking van AVP in een gevonden kadaver van een wild zwijn inmiddels bevestigd is. Volgende stap is intensief onderzoek in de regio om verspreiding te bepalen en een geïnfecteerde- en bufferzone in te stellen.

Lees hier het nieuwsbericht.

Boodschap namens ministerie van LNV

De Duitse minister van Voeding en Landbouw heeft op 10 september bekend gemaakt dat in Duitsland het eerste geval van Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn is vastgesteld. Het zwijn is gevonden in Brandenburg, bij de Duits-Poolse grens. Het betrof een karkas dat al enige tijd oud was. Het Friedrich-Loeffler-Instituut heeft monsters van het karkas onderzocht en de AVP-verdenking bevestigd.

De NVWA heeft een risico-analyse gedaan, zoals ze dat altijd doen als zich een besmetting met een bestrijdingsplichtige dierziekte voordoet. Voor zover de NVWA heeft kunnen nagaan in de bij hen bekende systemen zijn er geen AVP-gevoelige diersoorten of producten van deze diersoorten uit de betreffende regio in Duitsland naar Nederland geëxporteerd.

De Duitse autoriteiten zullen onderzoeken hoe ver het virus zich in Duitsland heeft verspreid. Als meer bekend is van het besmette gebied zullen de autoriteiten het gebied afgrenzen. Mogelijk worden ook andere maatregelen genomen, zoals het beperken van toegang tot het gebied. Meer duidelijkheid hierover verwachten we de komende dagen en weken.

Intussen loopt het aantal besmettingen in Polen rap op. Daar zijn de laatste weken tientallen veelal kleinschalige houderijen besmet geraakt. Volgens de ambassade in Warschau staat het aantal uitbraken nu op 82.
Wij houden u over nieuwe bevindingen in Duitsland of andere landen op de hoogte.

 

 

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen