BNNVara – Dierenartsen: ‘Zorg voor dieren kan in gevaar komen’

BNNVARA Zembla 23 maart 2020

De dierenartsen staan nog steeds niet op de lijst van ‘cruciale’ beroepen en kunnen daardoor geen beroep doen op kinderopvang en dat geeft problemen, zegt de beroepsorganisatie voor dierenartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). “De KNMvD is van mening dat hierdoor het risico kan ontstaan dat de continuïteit van diergeneeskundige zorg in Nederland in gevaar komt.” 

De beroepsorganisatie zegt vanuit het veld te horen dat kinderopvang op dit moment “een reëel knelpunt” is om zorg te kunnen verlenen aan huisdieren, paarden en landbouwhuisdieren.

Ook medewerkers in de uitvaartbranche staan niet op de lijst met cruciale beroepen

Gesprek met ministerie

“Ons uitgangspunt is dat ook tijdens de coronacrisis zieke dieren te allen tijden noodzakelijke zorg moeten kunnen krijgen. Wij gaan hierover met het ministerie van LNV in gesprek.”

De lijst van vitale processen en cruciale beroepen is ongewijzigd. Wel is de uitleg van de lijst verbreed, waardoor veeartsen, die volgens de overheid cruciaal zijn voor de voedselketen, nu wel recht hebben op kinderopvang.

Dierenartsen doen veel aan preventieve zorg, zodat een noodgeval voorkomen kan worden. Maar bij het uitblijven van kinderopvang en bij gebrek aan personeel, kan de huidige situatie in de praktijk er volgens KNMvD toe leiden dat dierenartsenpraktijken, alleen nog maar spoedgevallen doen.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen