Collega’s in de media

Dierenartsen komen met enige regelmaat in de media. In deze nieuwe rubriek lichten wij deze mediaoptredens uit. In de eerste twee maanden van dit jaar was er onder andere aandacht voor overgewicht bij huisdieren bij EditieNL en de NOS en Vogelgriep en de ophokplicht bij EenVandaag.

Toename aantal dikke huisdieren
21 februari 2022
Bijna de helft van de huisdieren in Nederland kamt met een vorm van overgewicht. Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij dierenarts Martin Arens. In de uitzending legt hij uit wat de gezondheidsrisico’s zijn van overgewicht bij dieren, en geeft tips om dieren op gezond gewicht te brengen en houden. En verkorte versie van het item werd ook uitgezonden op het NOS Journaal om 18:00 uur en 20:00 uur.
Bekijk de uitzending van het NOS Jeugdjournaal.
Bekijk de uitzending van het NOS Achtuurjournaal (vanaf 18 minuten 10 seconden).

Ook Omroep Zeeland besteedde aandacht aan gewichtsproblemen bij huisdieren. Hond Pip is vergeleken met een paar jaar geleden flink afgevallen met hulp van dierenarts Bram Focker.
Bekijk de video hier.

Jeuk bij huisdieren
21 februari 2022
Komt jeuk vaak voor bij dieren? Waar komt het door? En wat kun je aan jeuk doen? Dierenarts Sandra Rossen werd op Omroep Flevoland de hemd van het lijf gevraagd over dit veelvoorkomende probleem bij huisdieren.
Bekijk/luister ernaar op de website van OmroepFlevoland.

Onderzoek Kassa: fokken met kortsnuiten gaat door
29 januari 2022
Nederlandse fokkers van kortsnuitige honden houden zich niet aan de wet, blijkt uit onderzoek van Kassa. Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht zag dat er via Facebookgroepen nog steeds pups met te korten snuiten worden aangeboden en heeft dit aangekaart bij Kassa. Dierenartsen Hille Fietsen van de Universiteit Utrecht en Gert ter Haar van AniCura onderzochten de foto’s van de groepen en konden in veel gevallen vaststellen dat de ouderdieren inderdaad niet voldoen aan de geldende wetgeving.
Bekijk het item op de website van Kassa.

Waarom je je kat of hond beter niet in bed kunt nemen
19 januari 2022
Ongeveer een kwart van de diereneigenaren laten hun kat of hond bij hun in bed slapen vertelt dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw aan Nu.nl. Dierenarts en KNMvD beleidsadviseur Joost Herten legt uit wat de gezondheidsrisico’s zijn van een huisdier in bed nemen.
Lees het item op Nu.nl

Editie NL: Cavia’s met coronakilo’s
19 januari 2022
Nederlanders werken sinds de coronakilo’s meer thuis, dan worden en dikwijls ook meer snacks aan huisdieren gegeven met gewichtstoename ter gevolg. Ook voor corona was overgewicht een probleem bij huisdieren, Dierenarts Stijn Peters vertelt met een cavia op de behandeltafel over overgewicht bij huisdieren.
Lees het item van EditieNL
Bekijk de uitzending

Strenge voorzorgsmaatregelen Vogelgriep
7 januari 2022
De Vogelgriep grijpt landelijk snel om zich heen. Pluimveehouder Erik Jochems vertelt in actualiteitenprogramma EenVandaag over de strenge maatregelen de hij treft om het virus buiten de deur te houden. Een van de weinigen die wél langs mag komen is pluimveedierenarts Maarten van den Berg. In de uitzending vertelt hij dat hij bij ieder bezoek bij aankomst en vertrek doucht, soms wel tien keer per dag. In de uitzending pleit hij – net als de KNMvD – voor vaccinatie van het pluimvee in Nederland.
Lees het artikel op EenVandaag.nl
Kijk de uitzending terug  (vanaf 5 minuut en 5 seconden)

Ook in de media geweest?
Ben jij als KNMvD-lid ook in de media geweest, en wil je meegenomen worden in de volgende editie van Collega’s in de media? Tip ons dan door een e-mail te sturen naar webmaster@knmvd.nl

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen