Column Tjerk – Ik vertrek


Noem het midlife, zonder crisis. Geen cabrio. Geen nieuwe partner. Wel een nieuwe baan. Na vijfentwintig jaar op de kliniekvloer, waarvan meer dan zestien in Amsterdam, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. De patiëntenzorg werd steeds meer routine. Mijn managementtaken had ik, na de overname door AniCura, overgedragen. Tegelijk met de overname, was ik in het bestuur van de KNMvD gekomen. Niet gepland, een sprong in het duister, zou ik het wel leuk vinden? Maar man, wat was dit leuk! Ik ben bijna halverwege mijn bestuursperiode en was graag nog 3 jaar gebleven. Maar ja, mijn nieuwe (echte) baan is niet te combineren met deze vrijwilligersfunctie.

Ik heb dus een nieuwe baan. Ik vertrek uit Amsterdam en Houten. Ik ga naar Den Haag, naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Niet omdat ik ”rood” ben (van macht houd), niet omdat ik ”blauw” ben (van regels houd), maar omdat ik uitgesproken ”geel” ben: ik haal mijn energie uit het uiteenrafelen van complexe problemen en die om te zetten haalbare en gedragen plannen. Het maakt dan niet veel uit of het gaat over een ziek dier, een dierenkliniek in een competitieve markt, een vereniging in een individualiserende maatschappij of een ministerie met ambitie. De Nederlandse overheid heeft een missie en lef: 70% antibioticareductie in 2020, circulaire landbouw in 2030 en 95% CO2 reductie in 2050. Beleid in het algemeen belang, wat haalbaar en gedragen moet zijn. Daar wil ik bij zijn, daar krijg ik energie van.

Als ik aan beide kanten van dezelfde tafel zou zitten, zou ik beticht kunnen worden van  belangenverstrengeling. Dat is de reden dat ik afscheid neem van mijn bestuursfunctie bij de KNMvD. Dat knaagt, want we zijn een aantal jaar geleden gestart met het hervormen van de beroepsvereniging en we zijn nog niet klaar. Ik hoop dat ik een opvolger krijg die alle steun krijgt van de leden. Ledenbetrokkenheid is het enige wat de vereniging nodig heeft. Actief meepraten en actief meedoen. Met zijn allen. Ik wens de KNMvD al het goeds. Dank voor de mooie jaren.

Tjerk

t.bosje@knmvd.nl

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen