Dierenartsen: welzijn leidend bij inzet van paarden

Paardendierenartsen spreken zich duidelijk uit: paardenwelzijn zou leidend moeten zijn bij het houden en inzetten van paarden. Hulpmiddelen (zoals een zweep of hulpteugels) moeten dan ook met mate en respect voor het paard worden gebruikt. Dat staat in de whitepaper ‘Paardendierenarts en paardenwelzijn’ van de KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen. In de whitepaper wordt benadrukt, met betrekking tot inzet van paarden, dat paarden en mensen op een harmonieuze manier samenwerken en beiden de samenwerking als positief moeten ervaren. 

Het is aan eenieder rondom het paard om het paardenwelzijn te borgen, de dierenarts heeft daarbij de rol van vertrouwde adviseur. Erkende paardendierenarts en voorzitter van de Commissie Welzijn Paard van de KNMvD, Vivianne van Leeuwen, spreekt zich namens de beroepsgroep uit: “Om te beginnen is inzet van paarden alleen geoorloofd als het paard fysiek en mentaal gezond is. Als paarden worden ingezet, is het aan opgeleide begeleiders (bijvoorbeeld trainers en ruiters) om ze met geduld, kennis en in achtneming van hun leerprincipes en hun leervermogen en -niveau op te leiden. Trainingshulpen moeten een positieve invloed hebben op de beweging en de houding van het paard en mogen deze niet tegengaan. Daarbij is het welzijn van het paard leidend en worden dwang en mishandeling afgekeurd.”

Dat paardenwelzijn hoog in het vaandel staan bij dierenartsen is onbetwist. Naast hun adviserende rol bij welzijnsaantastende situaties (bijvoorbeeld op stal of op wedstrijdterrein) en het uitbrengen van de whitepaper over paardenwelzijn, blijven paardendierenartsen zeer actief op dat gebied. Afgelopen weekend heeft een delegatie van het Cluster Paard van de KNMvD deelgenomen aan een symposium van de Europese vereniging van paardendierenartsen over paardenwelzijn in combinatie met paardensport. Daarnaast worden enkele projecten voorbereid om het paardenwelzijn op een positieve manier te blijven optimaliseren.

De whitepaper ‘Paardendierenarts en paardenwelzijn’ is hier te downloaden.

 

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen