Dierenwelzijnsorganisatie opent meldpunt over puppyhandelaren

House of Animals opent een meldpunt voor mensen die slechte ervaringen hebben met hondenhandelaren. De dierenwelzijnsorganisatie stelt dat “de handel in zieke dieren uit Oost-Europese puppyfabrieken” floreert door gebrek aan handhaving.

“Uniek aan ons meldpunt is dat wij een nog completer beeld krijgen van de hondenhandel en daarbij met een handhavingsverzoek controles kunnen afdwingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)”, zegt Karen Soeters, oprichter van House of Animals.

Wekelijks meldingen over zieke pups

House of Animals laat weten dat er wekelijks verhalen binnenkomen van baasjes die een zieke pup kochten. Het gaat dan vaak om dieren die zijn geboren in een Oost-Europese puppyfabriek, waar teefjes onder erbarmelijke omstandigheden leven in betonnen hokken en constant nestjes moeten werpen.

Soeters zegt dat de Nederlandse en Europese wetgeving helder is over de vereisten waaraan fokkers en handelaren moeten voldoen. Volgens haar wordt er nauwelijks gehandhaafd door controlerende instanties als de NVWA. “Maar wij weten hoe de hazen lopen. Elke melding wordt, indien mogelijk, door ons vertaald naar een handhavingsverzoek, waarmee wij actie door de NVWA afdwingen.”

NVWA ‘neemt alle meldingen serieus’

De NVWA laat weten dat haar inspecteurs alle meldingen over puppyhandel in behandeling nemen en serieus bekijken. Die inspecteurs treden samen met de collega’s van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) en de politie op tegen illegale hondenhandel. “Ieder jaar stijgt het aantal meldingen bij de NVWA waarbij dierenwelzijn in het geding is of waarbij vermoedens zijn van illegale handel in honden of het illegaal fokken. Bij meldingen die voldoende concreet zijn en die voldoende aanknopingspunten bieden, wordt direct actie ondernomen”, aldus een woordvoerder.

Als een melding onvoldoende aanknopingspunten biedt en bijvoorbeeld anoniem is gemeld, wordt die wel geregistreerd en bewaard. Zo kan de NVWA de melding op een later moment meenemen in een onderzoek na meer meldingen over een bepaalde fokker of handelaar.

De woordvoerder wijst erop dat de NVWA enkele weken geleden nog elf te jonge en niet gevaccineerde puppy’s in bewaring heeft genomen naar aanleiding van een melding.

Bron: ANP

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen