Dimitry Verduijn op de bres voor diergezondheid en dierenwelzijn

Minder eiwitrijk veevoer: ‘Dit brengt diergezondheid in geding’

Om de stikstofuitstoot te beperken en bouw weer mogelijk te maken, wil minister Schouten een tijdelijke maatregel invoeren waardoor boeren minder eiwitrijk voedsel mogen gebruiken. “Dit brengt de diergezondheid en het -welzijn in het geding”, zegt dierenarts Dimitry Verdujin in Spraakmakers.

Als de maatregel wordt doorgezet, moet de boer het rantsoen voor de dieren zodanig aanpassen dat het vangnet dat normaal gecreëerd wordt om de dieren gezond te houden, wegvalt. “De vraag is in wat voor mate bepaalde dieren er tussendoor schieten en ik als dierenarts bij zieke koeien terecht ga komen.”

Door de aanpassing van het voedsel komt de gezondheid van de dieren in het geding, wat direct het welzijn aantast. “Alles dat ziek maakt, zou onwenselijk zijn.”

Dierenartsen niet geraadpleegd

Verduijn is lid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) – een groep die niet is geraadpleegd. “Wij willen graag meedenken en onze expertise verspreiden. Dat is wat zou moeten gebeuren.” Verduijn heeft het gevoel dat op dit moment niemand met verstand van zaken is geraadpleegd over de maatregel. “Dit is een noodgreep is die bepaalde gevolgen meedraagt”.

Lees hier het originele bericht en luister naar Spraakmakers op NPO radio 1 van 3 juli 2020

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen