Dringende oproep deskundigen: goede bedrijfshygiëne van levensbelang

In onderstaande AVINED-nieuwsbrief doen prof. dr. J.A. (Arjan) Stegeman en dr. F.C. (Francisca) Velkers een dringende oproep aan de pluimveesector: goede bedrijfshygiëne op pluimveebedrijven is van levensbelang. Dit geldt niet alleen voor pluimveebedrijven in waterrijke gebieden. De KNMvD omarmt vanzelfsprekend deze oproep.

Binnenkort aanscherping meldcriteria eenden

Het HPAI-H5N8 virus heeft bij eenden mildere verschijnselen dan bij andere pluimveesoorten. Dit kan betekenen dat vogelgriep bij eendenbedrijven minder snel wordt herkend. Daarom werkt het ministerie van LNV aan een aanpassing van de criteria voor het melden van een verdenking bij de NVWA voor eenden. De criteria zijn dan als volgt:

  • 0,15% meer uitval per dag gedurende 2 opeenvolgende dagen
    of
  • 0,5% of meer uitval op 1 dag en gelijktijdig een voeropname daling van 5%.

AVINED roept eendenbedrijven en dierenartsen op om deze criteria nu al te hanteren. Beter een keer te vaak gemeld bij de NVWA dan een keer te weinig.

Bel het Landelijk meldpunt dierziekten via (045) 546 31 88.

Nieuwe informatie knelpunten 10-kilometerzones

  • Bij afvoer van broedeieren uit de 10-kilometerzones is het verstandig om tijdig een verzoek te doen tot ontheffing bij de NVWA, vanwege de doorlooptijd;
  • Bij verplaatsing opfokkoppels uit de 10-kilometerzones wordt aangeraden tijdig een verzoek tot ontheffing te doen bij de NVWA, vanwege de doorlooptijd;
  • Terwolde: proces aangewezen slachterij voor afvoer vleeskuikens en aangewezen pakstations en overslaglocatie voor consumptie-eieren is gestart.

AVINED werkt aan een overzicht waarin alle procedures rondom ontheffingen worden verduidelijkt. Dit overzicht verschijnt binnenkort op de website.

Vogelgriepsituatie om ons heen

Vanuit de Duitse pluimveesector is vernomen dat in Duitsland een H5N8 besmetting is vastgesteld bij een leghennenbedrijf bij Neubukow (Landkreis Rostock). Ook is er in het westen van Engeland vogelgriep geconstateerd bij een pluimveebedrijf. Al eerder meldde AVINED dat er hoogpathogene vogelgriep is gevonden in wilde vogels in Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Zweden en Spanje. Ook zijn er verschillende hobbylocaties besmet geraakt in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Kaart met vogelgriep besmette dode vogels

Meer informatie

Meer informatie over de maatregelen vindt u op de website van het ministerie van LNV. Heeft u problemen met de aanvoer- of afvoer op uw pluimveebedrijf binnen één van de 10 kilometergebieden? Neem dan contact op met AVINED (info@avined.nl). Dit geldt uiteraard ook voor aanvullende vragen of opmerkingen.

Bron: AVINED

 

"Goede bedrijfshygiëne op pluimveebedrijven is van levensbelang, niet alleen voor waterrijke gebieden " -
"In grote delen van het land worden veel dode vogels gevonden die zijn gestorven aan vogelgriep. Dit betekent dat er heel veel virus aanwezig is in het milieu. Dit is zorgelijk, omdat het virus de komende maanden steeds beter kan overleven als de buitentemperatuur daalt in de wintermaanden. Er zijn al vier pluimveebedrijven besmet geraakt door het virus. De pluimveehouders zullen alle zeilen moeten bijzetten om te voorkomen dat het aantal in de komende maanden flink oploopt. Wat u kunt doen? Probeer op alle mogelijke manieren direct en indirect contact van mensen, voertuigen en uw huisdieren met wilde watervogels en hun ontlasting te voorkomen. Loop alle hygiënemaatregelen op uw bedrijf grondig na, en verbeter het waar nodig. Goede hygiëne is geen garantie voor het voorkomen van insleep van vogelgriep, maar het vermindert wel sterk de kans. Dat geldt niet alleen voor bedrijven in waterrijke gebieden, maar ook daarbuiten. Ook daar kunnen watervogels aanwezig zijn en ligt het risico op besmettingen tussen pluimveebedrijven ook continu op de loer. Alleen met een goede bedrijfshygiëne op álle bedrijven kunnen de pluimveehouders de kans op vogelgriepuitbraken beperken." - Prof. dr. J.A. (Arjan) Stegeman en dr. F.C. (Francisca) Velkers - dierenarts/epidemioloog bij de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen