Eerste onderzoeksresultaten screenings: nog drie nertsenbedrijven besmet

Er zijn op nog drie nertsenbedrijven in Nederland Covid-19 besmettingen gevonden onder nertsen. Bij een aanvullend bedrijf is sprake van een verdenking: op dit bedrijf vindt nader onderzoek plaats. Dit blijkt uit resultaten van de verplichte screenings die op dit moment uitgevoerd worden onder alle nertsenboerderijen. Dat schrijven minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Het Outbreak Management Team -Zoönosen is gevraagd deze nieuwe resultaten mee te nemen in hun advies. De vraag die beantwoord moet worden is wat het risico is dat SARS-CoV-2 blijft circuleren op de besmette nertsenbedrijven en zo op termijn een blijvende bron zou kunnen worden voor her-infectie van mens en dier. Op basis van dit advies zullen minister De Jonge en minister Schouten aanstaande woensdag mogelijk aanvullende maatregelen nemen.

Op dit moment worden ter voorbereiding op het OMT-Z advies verschillende mogelijkheden voorbereid en uitgewerkt, waarbij volksgezondheid altijd voorop staat. Alle denkbare maatregelen zullen daarbij worden overwogen, waaronder ook de mogelijkheid van het ruimen van besmette nertsenbedrijven.

In totaal zijn er sinds 26 april 2020 in Nederland in totaal op 6 nertsenbedrijven met 8 locaties nertsen besmet. Het gaat om bedrijven in de gemeentes Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, Sint Anthonis. In Venray is een verdenking. Na de eerste gevonden besmettingen eind april zijn er direct maatregelen ingesteld op de besmette nertsenbedrijven. Later zijn deze maatregelen uitgebreid naar álle nertsenbedrijven in Nederland. Het RIVM beoordeelt daarnaast dat het risico op blootstelling van mensen aan het virus buiten de stal verwaarloosbaar is en dat deze conclusie door deze nieuwe gevallen niet is veranderd.

Bron: LNV

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen