EHV-1 geconstateerd op twee buitenlandse FEI-wedstrijden

In de afgelopen dagen zijn er op twee FEI-wedstrijden in het buitenland paarden positief getest voor EHV-1. De FEI heeft maatregelen getroffen om verdere transmissie van het virus te beperken.

België
Op 18 februari heeft een paard op het wedstrijdterrein van de CSI in Lier (België) verschijnselen getoond waarna deze onmiddellijk werd geïsoleerd. Na het terugkeren naar de eigen stal werd op maandag 20 februari bevestigd dat het ging om een infectie met EHV-1.  De overige 25 paarden waarmee het aangedane paard in de stal stond zijn allemaal geblokkeerd van FEI-evenementen totdat zij aan de vereiste gezondheidseisen voldoen om verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen. Na een reeks van negatieve testen over een bepaalde periode mogen zij weer meedoen aan wedstrijden.

Spanje
Daarnaast zijn er op de MET-Tour in Oliva (Spanje) op 21 februari vier bevestigde gevallen van EHV-1 geconstateerd. Deze paarden waren samen met tien andere paarden gestald en ontwikkelde koorts, maar geen neurologische verschijnselen. Ook deze paarden werden positief getest op EHV-1 na isolatie. De meer dan 1000 paarden die hebben deelgenomen aan de MET-Tour tussen 7 februari tot 22 februari, zijn geblokkeerd in de FEI-database. De 82 paarden die in hetzelfde blok stonden als de vier positieve paarden zijn verplicht om gedurende 7 dagen op het terrein te verblijven na de maatregelen en testprotocollen. De andere paarden mogen de locatie verlaten na een veterinaire keuring. Het tweede deel van de MET-Tour is afgelast.

Alle paarden die door de FEI geblokkeerd zijn mogen pas weer deelnemen aan FEI-evenementen wanneer zij voldoen aan de gezondheidseisen. Zij moeten voor minimaal 21 dagen in isolatie. De temperatuur moet gedurende deze periode twee maal per dag gecontroleerd worden en er moet getest worden voor EHV-1. Zij krijgen pas weer toegang tot de FEI-evenementen wanneer zij zijn goedgekeurd door een dierenarts en voldoen aan de protocollen van de FEI wanneer de veterinaire afdeling van de FEI de restrictie heeft opgeheven.

De FEI geeft voor nu aan dat buiten de MET-Tour er geen andere wedstrijden afgelast zijn. Wel willen ze deelnemers op het hart drukken de gezondheidseisen van het paard in acht te nemen.

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen