Europees Hof staat Vlaams verbod op onbedwelmd slachten alsnog toe

Nadat Vlaanderen in 2019 het onbedwelmd slachten had verboden spanden religieuze organisaties een zaak aan bij het Europees Hof. Hoewel de advocaat-generaal van dat Hof eerder had geadviseerd dat een verbod in strijd was met godsdienstvrijheid, oordeelde het Hof op 17 december jl. toch anders en stelde dat een verbod op onbedwelmde slacht niet in strijd is met de Europese grondrechten.

Volgens het Europese Hof bieden wetten die eisen dat dieren worden verdoofd een eerlijk evenwicht tussen het belang dat aan dierenwelzijn wordt gehecht en de vrijheid van joodse en moslimgelovigen om hun religie te belijden. Bovendien bestaat de mogelijkheid om dieren omkeerbaar te verdoven via eletrische bedwelming.

Tot slot oordeelden het Hof dat de Vlaamse wet een specifiek aspect van de rituele handeling van het slachten beperkt, niet de handeling van het slachten zelf.

De KNMvD is tegen onbedweld slachten omdat daarmee het welzijn van runderen, schapen en geiten onaanvaardbaar wordt geschaad. Het stimuleren van de acceptatie van elektrische bedwelming onder religieuze gemeenschappen zou daarom bevorderd moeten worden.

De Partij van de Dieren heeft inmiddels aangekondigd door te gaan met een wetsvoorstel om ook in Nederland de onbedwelmde slacht te verbieden.

https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2020-12/cp200163nl.pdf

https://www.knmvd.nl/knmvd-standpunt-onbedwelmd-slachten/

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen