Gevaar voor mens en dier in de illegale hondenhandel

In dit filmpje van juni 2020 waarschuwt dierenarts en KNMvD clusterbestuurslid Tierney Mepham voor de gevaren van illegale hondenhandel voor mens en dier. Deze week berichten de media over de reële dreiging van insleep van rabiës via de illegale import van met name jonge hondjes.

“Nederlanders moeten waarschijnlijk gaan oppassen voor rabiës oftewel hondsdolheid. De dodelijke ziekte komt in ons land op het ogenblik niet voor, maar kan meekomen met jonge hondjes uit Oost-Europa die in ons land worden ingevoerd. Door bijten, krabben en likken aan wonden kunnen de beestjes het niet alleen op elkaar overbrengen, bijvoorbeeld tijdens de transporten, maar uiteindelijk ook op mensen. Zodra iemand die besmet is klachten krijgt, is er geen redden meer aan.”

Dat zegt Paul Overgaauw, specialist veterinaire microbiologie en gastonderzoeker bij het Institute for Risk Assesment Sciences (IRAS).

Klik hier voor het hele artikel.

Als belangenbehartiger van de professionals die zich inzetten voor dier- en volksgezondheid blijven we strijden tegen de illegale hondenhandel en pleiten voor het vaccineren tegen (dodelijke) ziekten!

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen