Gezamenlijke persreactie op gemeentelijke chipplicht pilot voor katten: “We gaan er het beste van maken!”

In een reactie naar de Tweede Kamer maakte demissionair minister van LNV Carola Schouten gisteren bekend dat er door 2 gemeentes gestart gaat worden met een pilot voor een chipplicht. Stichting Zwerfkatten Nederland, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties en Stichting DierenLot vinden het jammer dat de minister niet gekozen heeft voor een landelijke chipplicht.

Katten houden zich niet aan gemeentegrenzen. Met een landelijke chipplicht kunnen veel meer zoek geraakte katten herenigd worden met hun baasje en belanden zij niet (onnodig) in het asiel.  Katten  die op straat moeten overleven, hebben het vaak zwaar. Ze lijden honger, worden ziek of raken gewond. De poezen krijgen twee of drie kittennesten per jaar, wat uitputtend is.

Bovendien lost een gemeentelijke chipplicht alleen het zwerfkattenprobleem niet op. Stichting DierenLot en Stichting Zwerfkatten Nederland roepen al lange tijd op tot het navolgen van de Vlaamse castratieplicht voor katten om veel onnodig dierenleed te voorkomen en de overlast van zwerfkatten terug te dringen. De eerste resultaten een jaar na invoering laten zien dat deze maatregelen tot 30% minder asielkatten heeft geleid. Ook Spanje en Portugal krijgen (vanaf 2021) een landelijke chipplicht voor katten.

Ondanks het uitblijven van de landelijke chipplicht helpen de partijen graag de gemeenten om van de pilot een succes te maken. Zij stellen voor om, net als in de gemeente Texel, door de gemeente en derden betaalde chipacties te organiseren. Daar werden alle inwoners van Texel uitgenodigd om hun kat kosteloos te laten chippen èn te registreren. Bijna 500 katten kwamen met hun baasje langs en werden in twee middagen gechipt. Hiermee was dit event een groot succes.

             

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen