Grijze roodstaartpapegaai strenger beschermd

Tijdens de CITES-conferentie in oktober 2016 is besloten om vanaf 1 januari 2017 de grijze roodstaartpapegaai strenger te beschermen. De papegaai wordt namelijk ernstig bedreigd door stroperij en illegale handel.

De grijze roodstaartpapegaai is een papegaaiensoort die in Nederland veel als gezelschapsdier wordt gehouden. Het leefgebied van de papegaai is de afgelopen jaren sterk afgenomen, waardoor de wilde populatie erg klein is geworden.

Er zijn tijdens de conferentie diverse besluiten genomen die cruciaal zijn voor de bescherming en het voorbestaan van de meest kwetsbare plant- en diersoorten. Na plaatsing op de CITES-lijst is nog nooit een dier uitgestorven.

Welke gevolgen heeft de beslissing van CITES voor eigenaren? Wat moet een eigenaar doen?

  • Bij verkoop, koop of herplaatsing (dus ook bij ziekte of overlijden van de eigenaar) moet een CITES formulier bij de grijze roodstaartpapegaai aanwezig zijn. Hiervoor moet de papegaai juiste identificatie hebben en de eigenaar moet kunnen aantonen dat de papegaai al in het bezit was van de eigenaar voor 1 januari 2017.
  • Eigenaren van grijze roodstaartpapegaaien moeten hun dieren merken met een naadloos gesloten pootring of – als dat niet (meer) mogelijk is – een chip.
  • Heeft de papegaai een chip? Controleer dan of deze geregistreerd is op de eigenaar.
  • Heeft de papegaai een pootring? Dan moet de eigenaar kunnen aantonen dat de vogel in het bezit was voor 1 januari 2017. De eigenaar kan dit doen door een aankoopbewijs waarop het ringnummer staat. Is dit niet mogelijk dan kan de eigenaar de patiëntenkaart opvragen van een eerder consult bij de dierenarts. Zijn ze nog niet bij de dierenarts bekend, dan is het zaak dat ze zich zo snel mogelijk bij de dierenarts in schrijven met eigen gegevens en gegevens van de papegaai (ringnummer).
  • Heeft de papegaai geen chip of pootring? Dan moet de eigenaar zo snel mogelijk zijn grijze roodstaart laten chippen en registreren bij de dierenarts.

Hier kan men een CITES-document aanvragen.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen