Help hobbyvarkenshouders hun dieren gezond te houden

Met  de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) naar Duitsland, is bewustwording over preventie van deze besmettelijke ziekte nu belangrijker dan ooit. Dat houdt in dat er naast voorlichting aan veehouders ook aandacht moet zijn voor hobbydierhouders.

Niet alleen landbouwhuisdierenartsen, ook gezelschapsdierenartsen leveren veterinaire zorg aan hobbyvarkens. Als vertrouwd adviseur op het gebied van diergezondheid, is het jullie taak om eigenaren goed te informeren over het voorkómen van de insleep van AVP. Zoals over preventieve maatregelen omtrent voer, hygiëne, contact en I&R:

  • Geen (producten met) varkensvlees voeren of laten rondzwerven;
  • Contact vermijden met wilde zwijnen; zorgen voor afrastering, geen illegale dump van varkens in het bos en niet wandelen met varkens in het bos;
  • Ontsmetting van jezelf na een wandeling in het bos;
  • Het laten registreren van je varkens.

I&R van hobbyvarkens is een punt van zorg. Want veel hobbyvarkens staan om verschillende redenen niet of niet juist geregistreerd. Terwijl eigenaren die hobbymatig varkens houden ook verplicht zijn om hun varkens te registreren in de databank van RVO.

Communicatie voor hobbyhouders

In de Regelwijzer staat alle benodigde informatie over I&R. Makkelijk om uit te printen en achter te laten als je een bezoek aan eigenaren brengt. Overige communicatie die je kunt gebruiken voor meer bewustwording over gezonde varkens zijn de infographic en  de flyer, die je onderaan dit bericht kunt downloaden.

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen