Herman Egberink bij zijn pensionering bekroond met Geert Reinders Penning 2022

“Een verbinder tussen fundamentele wetenschap, het onderwijs en de praktijk.” Dat is slechts één van de complimenten die dr. Herman Egberink afgelopen dinsdag tijdens zijn afscheidssymposium toekwam bij het uitreiken van de Geert Reinders Penning 2022.

De Geert Reinders Penning is bestemd voor iemand die zich op diergeneeskundig gebied uitzonderlijk heeft onderscheiden. Dit in de geest van Geert Reinders (ontdekker runderpestvaccinatie in 1774); ondernemend, onderzoekend, innovatief, communicatief en gericht op de praktijk, de verbetering van diergezondheid en het maatschappelijke belang. De Penning is door de KNMvD al lange tijd niet uitgereikt, maar de viering van 200 jaar Diergeneeskunde is een mooie gelegenheid om de traditie nieuw leven in te blazen. De Geert Reinders Penning is een oeuvreprijs: een erkenning van iemands werk gedurende zijn of haar gehele carrière.

Herman Egberink

Volgende de jury (KNMvD-voorzitter Sophie Deleu, decaan Faculteit Diergeneeskunde Debbie Jaarsma, professor René van Weeren, professor Peter Koolmees en professor Jan Willem Hesselink) heeft dr. Herman Egberink als bevlogen docent vele generaties dierenartsen wegwijs gemaakt in de virologie. “Niet alleen maar met een theoretische benadering, maar ook met een blik gericht op de dagelijkse praktijk waar hij dichtbij staat,” zei Jan Willem Hesselink bij de uitreiking. Egberinks wetenschappelijke kwaliteiten blijken wel uit de meer dan 150 publicaties die zijn opgenomen in PubMed. “Die publicaties bestrijken een breed veld van virologie en tonen zijn specifieke belangstelling voor virale ziektes bij katten. Daarbij mogen zijn bijdragen aan de Guidelines van de Advisory Board of Cat Diseases niet onvermeld blijven,“ aldus Hesselink. Volgens hem is Egberink een aimabele en voor iedereen makkelijk toegankelijke collega: “Hij heeft de ideale verbinding weten te leggen tussen de fundamentele wetenschap en de dagelijks praktijk.”

De afsluiting van het juryrapport luidt: Met als zijn kwaliteiten heeft Herman Egberink de afgelopen decennia zijn sporen voor de beroepsgroep meer dan verdiend en is de toekenning van de Geert Reinders Penning 2022 een blijk van grote waardering hiervoor.”

Links KNMvD-voorzitter Sophie Deleu, midden Herman Egberink, rechts Jan Willem Hesselink

 

Herman Egberink reageert op de prijs

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen