Hoe zit het met wonen en werken na de Brexit?

Wat als je na de Brexit werknemers met de Britse nationaliteit in dienst hebt? Of na 1 januari 2021 als Nederlander in het VK woont en werkt? Mag je dan blijven, moet je nog iets doen? Eén ding staat vast: vrij reizen waarheen je maar wilt en werken waar je maar wilt is voorbij! Het VK is een derde land geworden met bijbehorende regels.

Nederlander in het VK

Als je als Nederlander kunt aantonen dat je al vóór 1 januari 2021 in het VK woonde, dan kun je makkelijk een verblijfsvergunning aanvragen. Maar woon je korter dan vijf jaar in het VK, dan is deze vergunning voorwaardelijk. Regel je vergunning tijdig en uiterlijk op 30 juni 2021, anders loop je het risico dat je onder de nieuwe regels valt. Hebben je partner en/of andere gezinsleden geen Britse of Ierse nationaliteit, vraag dan ook voor hen een vergunning aan. Hiervoor heb je een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig. Heb je die niet, regel dat dan direct. Bewaar documenten die aantonen hoe lang je al in het VK woont. Meer informatie vind je hier.

Vertrek je nu of in de toekomst naar het VK, dan krijg je te maken met strenge criteria van het Britse immigratiesysteem, dat werkt met punten. Om in aanmerking te komen voor een visum, heb je een baan (of aanbod van werk) nodig. Ook is een bepaald minimum bruto jaarsalaris vereist en een goede beheersing van de Engelse taal. Meer informatie vind je hier. Er gelden uitzonderingen voor onder meer zorgmedewerkers, werknemers met unieke vaardigheden en Nederlanders die een baan aanvaard hebben in een sector waar het VK een personeelstekort heeft.

Brit in Nederland

Ben je werkgever en heb je werknemers met de Britse of Ierse nationaliteit in dienst? Wijs ze dan op de veranderde regelgeving en de datum van 30 juni 2021 als zij al vóór 1 januari 2021 bij je in dienst waren.

Werk je als Brit of Ier in Nederland als werknemer of ZZP’er, let dan op de datum van 30 juni 2021 als je al voor 1 januari 2021 in Nederland aan de slag bent gegaan.  In beginsel heb je geen werkvergunning nodig, maar je moet wel een nieuw verblijfsdocument bij de IND aanvragen. Dat kan tot en met 30 juni 2021. Kijk hier.

Kom je als Brit of Ier na 1 januari 2021 naar Nederland om te werken en wonen, dan val je onder de nieuwe regels. Als werknemer heb je een werkvergunning nodig. Afhankelijk van de duur van het verblijf moet je een tewerkstellingsvergunning (bij verblijf tot 90 dagen) dan wel een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (bij verblijf langer dan 90 dagen) bij het UWV aanvragen. ZZP’ers hebben in de meeste gevallen ‘slechts’ een verblijfsvergunning nodig. Kijk eens hier.

Er zijn uitzonderingen, zoals voor kennismigranten of werknemers die in het VK wonen, maar soms in Nederland werken. Informatie voor gedetacheerden vind je hier. Informatie voor grensarbeiders staat hier.

Vragen en antwoorden over Brexit

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen