Campagne tegen hondenbeten

Iedereen wil toch veilig zijn hond kunnen uitlaten.

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) is een campagne gestart om ervoor te zorgen dat minder mensen worden gebeten door honden en dat bijtincidenten tussen honden onderling teruggedrongen worden. In Nederland leven zo’n 1,5 miljoen honden in allerlei soorten, rassen en maten. Meestal gaat het goed, maar de laatste tijd worden we steeds weer opgeschrikt door nare bijtincidenten met honden. Soms zijn mensen het slachtoffer, maar ook heel vaak honden.

Start bij de basis: de aanschaf

Het voorkomen van bijtincidenten met honden moet aan de basis aangepakt worden volgens het LICG. Dat begint met de aanschaf van de juiste hond. Lang niet ieder mens is geschikt voor iedere hond. De keuze voor een bepaald ras of formaat mag nooit afhankelijk zijn van status of stoerheid van de hond. Men zou zich moeten realiseren dat een verkeerde combinatie ervoor kan zorgen dat de  hond gedragsproblemen ontwikkelt. Dit brengt alleen maar verdriet.

Niemand wil een hond die nooit zonder korte lijn of muilkorf uitgelaten kan worden en niemand wil gedwongen worden om de hond uiteindelijk aan het asiel te moeten afstaan. Helaas komt dit in de praktijk momenteel veel te vaak voor. Het zorgvuldig zoeken naar het juiste type hond en in zee gaan met de juiste fokker kunnen veel problemen voorkomen.

Opvoeding en gedrag

Het zijn echt niet altijd de grote stoere honden op straat die voor problemen zorgen. De meeste bijtincidenten vinden nog steeds in eigen huis plaats met de eigen hond en vaak zijn kinderen hiervan het slachtoffer. Het is daarom belangrijk dat hondenbezitters alles leren over het goed opvoeden van de hond en het kind. Maar ook kennis over de oorzaken van agressie en hoe men dat kan zien aankomen is belangrijk. Wat kan men doen als de hond probleemgedrag gaat vertonen?

hondenbeten_banner_336x280_pb_v1.01.jpgHet LICG merkt dat veel mensen worstelen met vragen over het gedrag van hun hond. Ook mensen die zelf geen hond hebben en daar mogelijk zelfs angstig voor zijn willen weten hoe ze met honden om kunnen gaan. De website minderhondenbeten.nl geeft hierop antwoord.

Mensen krijgen op deze site ook praktische informatie over zaken waarmee men te maken krijgt als er toch een incident heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld over het doen van aangifte en de aansprakelijkheid.

Het LICG hoopt hiermee dat mensen met meer verstand kiezen voor een hond die bij hen past en deze vervolgens aanschaffen bij een verantwoorde fokker. Het is belangrijk dat zowel de fokker als de eigenaar genoeg aandacht besteden aan een goede opvoeding.

Mocht er toch probleemgedrag dreigen te ontstaan, dan is het zaak om vroegtijdig professionele hulp te zoeken. Alleen dan kunnen we met elkaar blijven genieten van het houden van honden.

Help ook mee de campagne tot een succes te maken en verwijs naar www.minderhondenbeten.nl!

Als dierenarts kunt u deze campagne op verschillende manieren ondersteunen. Wijs uw klanten op de website, zodat ze hun kennis kunnen vergroten en risico’s kunnen verkleinen. Informeer potentiële fokkers over het belang van een goede socialisatie van hun toekomstige pups. Geef extra voorlichting aan mensen die met een hoog-risico hond in de kliniek komen of die erover denken een pup van een hoog-risico ras aan te schaffen.
Op professionals.licg.nl kunt u campagnebanners downloaden om op uw eigen website te plaatsen. Ook vindt u hier de Tien Gouden Regels om uit te printen en mee te geven of om in uw wachtkamer te verspreiden.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen