Houdverbod huisdieren die lijden onder uiterlijk: groot en belangrijk besluit

Huisdieren die lijden onder hun uiterlijk, zoals honden met te korte snuiten of katten met vouwoortjes, mogen in de toekomst niet meer gehouden worden. Dat kondigt Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Ook werkt de minister aan een ‘vertoningsverbod’ wat betekent dat deze dieren niet meer in reclames, advertenties en op sociale media door influencers afgebeeld mogen worden. De KNMvD, beroepsvereniging van dierenartsen, lobbyt al jaren voor aanpak van dit soort problematiek, en ziet dit als het enige juiste besluit om toekomstig dierenleed te voorkomen.

In Nederland bestaat al een verbod op het fokken met dieren met ernstige lichamelijke gebreken, maar toch zien dierenartsen dit soort dieren nog regelmatig in de praktijk. Dieren worden namelijk illegaal gefokt of uit het buitenland gehaald. Met een houdverbod komt daar hopelijk ook een einde aan. Eigenaren van een huisdier dat in de toekomst valt onder het houdverbod hoeven zich geen zorgen te maken: er komt een overgangsregeling voor dieren die al in bezit zijn.

De minister schrijft in de brief dat het onderwerp hem niet alleen als minister raakt, maar ook als mens. ”We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden. Daarom zetten we vandaag een stevige stap richting een Nederland waar geen enkel huisdier meer hoeft te lijden onder zijn of haar uiterlijk. De houd- en vertoningsverboden waarmee ik dat wil bereiken zullen veel tijd vragen om zorgvuldig uit te werken. Ze zijn een complex streven, maar ook een juist streven.”

Fairdog

De minister schrijft in de brief dat het een zeer complex vraagstuk is en dat het tijd gaat kosten om dit zorgvuldig uit te werken. Zo moet er bijvoorbeeld bepaald worden welke objectieve meetmethoden worden ingezet om te bepalen of een dier aan zijn uiterlijk lijdt. De aankondiging hiervan wordt nu al gedaan om (toekomstige) diereneigenaren te informeren. Dit houdverbod is ook in lijn met de missie van Fairdog. Daar streven we naar gezonde en sociale honden in Nederland.

Uitvoerbaarheid

De KNMvD biedt de minister aan om mee te praten over de uitvoerbaarheid van deze nieuwe regelgeving.
Uiteraard houden we leden van de voortgang op de hoogte.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen