Infuenzabooster paard beperkt leverbaar: wat nu?

Door leveringsproblemen kan op dit moment het paarden-infuenzavaccin van Boehringer Ingelheim beperkt geleverd worden. De KNMvD werd gebeld door een dierenarts met de vraag wat ze nu moeten doen gezien in artikel 1003 van FEI veterinaire voorschriften stelt dat een paarden influenza booster toegediend moet worden binnen 6 maanden (+21 dagen) voor een wedstrijd, maar niet later dan zeven dagen van tevoren.

De dierenarts komt in contact met Hannah den Boeft, beleidsmedewerker van de KNMvD. Die vertelt dat vanwege de leveringsproblemen het bestuur van de FEI op 8 september heeft besloten een tijdelijke wijziging in de veterinaire voorschriften door te voeren. De FEI heeft besloten de booster-intervallen van het paarden-influenzavaccin te verlengen van zes maanden naar twaalf maanden wel met meer ziektesurveillance en verhoogde bioveiligheidsmaatregelen.

In de praktijk betekent dit dat de booster binnen 12 maanden mag worden gegeven, maar nog steeds niet later dan 7 dagen voor een wedstrijd. Alle andere voorschriften blijven wel van toepassing. De FEI Epidemiologie Groep stelde dat de jonge dieren het hoogste risico lopen. Paarden van minstens 6 jaar die consequent zijn gevaccineerd zijn beter beschermd en kunnen tijdelijk met een langer interval geboosterd worden.

Bron
  1. FEI Board approves temporary measures in view of vaccine shortage – FEI

 

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen