Ja, melding maken bij de NVWA heeft zin!

Ter bescherming van het welzijn en de gezondheid van gezelschapsdieren zijn er allerlei wettelijke regels. De NVWA houdt toezicht op de naleving hiervan en doet dat op basis van risico-inschatting. Zij voeren, voornamelijk naar aanleiding van meldingen, inspecties uit  bij onder andere verkopers, fokkers, handelaren, dierenasielen van de Dierenbescherming en opvanglocaties. In 2023 kreeg de NVWA  in totaal 1.836 meldingen over gezelschapsdieren en voerde 301 inspecties uit. Gedetailleerde informatie over die inspecties vind je op de website van de NVWA.

Wat opvalt in relatie tot meldingen door dierenartsen zijn de inspecties op handel in huisdieren uit hoog-risico rabiës landen. De NVWA deed in 2023 daarop 64 inspecties, grotendeels na meldingen van dierenartsen die melding hadden gedaan op grond van een verdenking van illegale invoer uit landen waar rabiës nog regelmatig voorkomt, zoals Polen, Roemenië en Marokko. Van die inspecties bleken er 54 inderdaad niet akkoord. Zo ontbrak bijvoorbeeld de chip en/of rabiësvaccinatie, of de titerbepaling bleek vervalst. Verder heeft de NVWA in 2023 nog 136 inspecties gedaan bij huisdieren van vluchtelingen uit Oekraïne en Rusland. De meeste dieren die niet aan de eisen voldeden zijn tijdelijk in officiële afzondering (quarantaine) of thuisquarantaine geplaatst. Hiermee zijn deze dieren gelegaliseerd en is er geen risico meer op rabiës.

Melden heeft dus zeker zin! Sinds 2012 is er in Nederland geen rabiës geconstateerd bij huisdieren en dat willen we graag zo houden.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen