Mag ik de gegevens m.b.t. de chip en rabiësvaccinatie van buitenlandse identificatiedocumenten overnemen?

Honden of katten die uit een land buiten de EU (derde land) meegenomen zijn en een EU-dierenpaspoort willen, moeten bij niet-commerciële dieren altijd een gezondheidscertificaat van het dier kunnen tonen volgens het model  uit Verordening (EU) 577/2013 (bijlage IV deel 1 en 2): http://www3.vwa.nl/import/certificaten/digd012001j.pdf

Indien het is afgetekend door de douane of de NVWA op de laatste pagina in het laatste blok (official at the travellers’ point of entry), kun je ervan uitgaan dat het in orde is en de gegevens overnemen.

In het geval van handel moet het dier gekeurd zijn op Schiphol (of een grenscontrolepost in een andere EU-lidstaat) en moet dit certificaat erbij zitten: http://www3.vwa.nl/import/certificaten/dihv012001d.pdf met een door de NVWA geautoriseerd gemeenschappelijk gezondheidsdocument van binnenkomst.

Zie voor meer informatie of bijvoorbeeld de bloedtest verplicht is uit een bepaald land www.nvwa.nl met in de zoekfunctie; huisdieren en reizen.

Bij twijfel kan het certificaat naar info@nvwa.nl gemaild worden of kan er contact opgenomen worden via 0900-0388 (met de vermelding import gezelschapsdier uit een derde land).

Als je er voor kiest om de gegevens niet over te nemen of de NVWA geeft aan dat de gegevens niet overgenomen kunnen worden, dan vul je “datum van lezen” in. Uiteraard moet het dier dan ook opnieuw gevaccineerd worden tegen rabiës (mits er in de toekomst gereisd gaat worden).

Het is verplicht het land van herkomst en het certificaatnummer van het gezondheidscertificaat te noteren in het paspoort in rubriek “XII. Diversen”.