KNMvD blij met strengere regels voor het fokken van kortsnuit-honden

Minder dieren met gezondheidsproblemen. Zorgvuldige fokprogramma’s. Een strengere controle op de verkoop van dieren door de NVWA en de Landelijke inspectie Dierenbescherming, een campagne om consumenten bewust te maken van het aankopen van gezonde honden. Dat zijn nieuwe maatregelen van het ministerie van LNV tegen het (illegaal) fokken en verkopen van designerdieren die de dierenartsen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde van harte toejuichen.  

De aanschaf van een huisdier mag nooit ten koste gaan van het welzijn of de gezondheid van het dier. Modegrillen die het doorfokken van extreme lichaamskenmerken veroorzaken zijn al verboden; Illegale fok en verkoop van dieren, net zoals de import van honden met een niet controleerbare achtergrond moet zoveel mogelijk bestreden en verboden worden. De beleidsbrief van de minister van LNV biedt daarvoor verdere sanctiemogelijkheden naast bijvoorbeeld de aankondiging van een publiekscampagne. De KNMvD werkt graag mee aan de verdere uitwerking daarvan.

Fairfok

De dierenartsen van de KNMvD werken al jaren samen met de overheid en de (ras)hondenfokkerij aan het fairfokprogramma. Inzet is om gezondere en socialere honden te krijgen met minder erfelijke ziekten door bijvoorbeeld het kruisen van rassen voor gezondere nakomelingen. Dierenartsen zijn daar via hun Europese vertegenwoordigers van de FVE (Federatie van Europese veterinairen) en de Europese Federatie van gezelschapsdierenartsenverenigingen (FECAVA) ook in Europees verband actief.

Kies voor een gezond dier

Dierenartsen bieden graag advies over de aanschaf van een hond. Over zaken waar je op moet letten, maar ook uitleg geven over de gezondheidsrisico’s van bepaalde uiterlijke kenmerken voor de hond en de kosten die verbonden zijn aan medische zorg bij bijvoorbeeld ademhalingsproblemen.

Richtlijn veterinair handelen

Elk huisdier heeft recht op goede zorg.  Bij honden met een extreem korte snuit, zoals de Franse Bulldog en de Mopshond, komen steeds vaker ernstige snuit- en schedelafwijkingen voor. Deze dieren hebben vaak ernstige problemen, zoals ademnood, uitpuilende ogen, hoofdpijn en oververhitting. Steeds vaker moeten dierenartsen chirurgische ingrepen toepassen om deze problemen te verhelpen. De KNMvD heeft daarvoor een richtlijn opgesteld.

Kosten

Het bezit van een huisdier vraagt om een goed budget voor huisvesting en gezonde voeding. Een huisdier moet een socialisatieperiode ondergaan en verdient een warm en betrokken huishouden dat aandacht heeft en kan geven. Een hond heeft speelruimte en veel beweging nodig. Ook moet er budget zijn voor medische zorg zoals jaarlijkse inentingen en kosten voor medische ingrepen. Een gezond en sociaal huisdier is een kostbaar bezit.

Voor meer informatie: persvoorlichting, Diederik Visser 06-22996097

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen