KNMvD pleit voor betere registratie van gevaarlijke honden

Een bijtincident in een dierenkliniek in Renkum (hond door hond) heeft veel impact in de media door de oproep van de dierenarts om meer aandacht voor bijtpreventie en aandacht voor agressieve honden.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 150.000 mensen gebeten. De meeste bijtincidenten vinden in huislijke kring plaats en betreft kinderen. Buitenhuis worden vaker volwassenen gebeten. Het overgrote deel van de bijtwonden geeft geen tot geringe schade. Gemiddeld overlijdt per jaar een Nederlander aan de gevolgen van hondenbeten. Hoeveel dieren er jaarlijks worden gebeten door honden is onbekend. Niet zelden raken kleine honden dodelijk gewond na een bijt-en-schud incident. Elk bijtincident, anders dan in het kader van zelfverdediging (gepast geweld) is onacceptabel.

Honden van alle rassen kunnen bijten. De kans op een (ernstig) bijtincident is groter bij:

  • Rassen en foklijnen die (oorspronkelijk) zijn bedoeld om te vechten of te bewaken.
  • Slecht gesocialiseerde honden (bijvoorbeeld honden uit de broodfok of voormalig zwerfhonden).
  • Honden van eigenaren die onvoldoende kennis van gedrag en opvoeding van honden hebben.

De KNMvD is voorstander van een betere registratie van gevaarlijke honden. Honden die een gevaar vormen voor mens of dier, dienen aangelijnd en gemuilkorfd te worden. Mensen die niet in staat zijn om honden op een verantwoorde wijze te houden, dienen een houdverbod te krijgen.

De KNMvD adviseert mensen die een hond willen aanschaffen eerst na te denken over die aanschaf. Zorg voor een veilig thuis en een goede opvoeding,  raadpleeg regelmatig je dierenarts en houdt er rekening mee dat elke  hond (door omstandigheden gedreven) kan bijten.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen