Maak een veterinaire vuist tegen de illegale hondenhandel: omarm de nieuwe regelgeving!

Hoe frustrerend het ook is: je bent als dierenarts een belangrijke schakel in de strijd tegen de illegale puppyhandel. Jij bent degene die de puppy’s in de praktijk krijgt waarbij van alles niet in orde is. Zoals het ontbreken van chip, (buitenlands) paspoort, gezondheidscertificaat of de benodigde vaccinaties. Op Europees en nationaal niveau wordt wet- en regelgeving ingezet om de illegale handel met puppy’s uit binnen- en buitenland tegen te gaan. Maar helaas is dit nog zeer fraudegevoelig. Daarom wordt er nu hard gewerkt aan nieuwe regelgeving om illegale puppyhandel in te perken en waar mogelijk te voorkomen. De KNMvD is één van de partijen die een stem heeft bij de voorgenomen wijzigingen, waaronder het verbeteren van het I&R systeem en een verplicht EU-dierenpaspoort. De verwachting is dat de nieuwe wet in (de loop van) 2020 van kracht wordt.

Wat verandert er voor jou?
  • Dieren mogen met ingang van de nieuwe wetgeving alleen nog worden gechipt door geregistreerde chippers. Dit betekent dat de chipper uit de anonimiteit komt. Als dierenarts heb je automatisch de registratie van chipper wanneer je correct in het diergeneeskunderegister staat.
  • Het is met de nieuwe wetgeving niet meer mogelijk om chips en paspoorten te bestellen als je niet, of niet correct, in het diergeneeskunderegister staat. Belangrijk is vooral dat het adres waar je de paspoorten en chips op wilt ontvangen overeenkomt met het adres in het diergeneeskunderegister. Wijzigingen in het diergeneeskunderegister kun je makkelijk zelf doorvoeren. Je logt in  met je DigiD en voert de juiste gegevens in.
  • Als dierenarts moet je het nummer van het uitgegeven paspoort registreren in het I&R systeem. N.B. Het registreren van het paspoortnummer in je eigen administratie is al verplicht. Als je een hond chipt, ben je verplicht om deze chip en dus hond te registreren in het I&R systeem.
  • Chip je een andere diersoort, dan geldt dit niet, maar moet je wel aangeven dat je deze chip in een andere diersoort dan hond hebt geplaatst.
  • Constateer je afwijkende situaties (zogenaamde vlaggen), dan leg je deze vast in het I&R systeem. Deze vlaggen zijn functioneel voor de toezicht en handhaving.

Kortom, zorg dat je je CIBG-registratie op orde hebt en omarm de nieuwe regelgeving met betrekking tot I&R en EU-dierenpaspoort. Daarmee laat je je meerwaarde zien en maken we met elkaar een onontkoombare veterinaire vuist tegen de illegale hondenhandel!

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen