Met deze verklaring maak je een veterinaire vuist tegen illegale hondenhandel

Hoe frustrerend het ook is: je bent als dierenarts een belangrijke schakel in de strijd tegen de illegale hondenhandel. Jij bent degene die de puppy’s in de praktijk krijgt waarbij van alles niet in orde is. Zoals het ontbreken van chip, (buitenlands) paspoort, gezondheidscertificaat of de benodigde vaccinaties. De KNMvD vindt het belangrijk dat dierenartsen (het vermoeden van) illegale hondenhandel melden bij de NVWA. Zij zullen dit gebruiken in hun dossieropbouw. Hoe meer meldingen er binnenkomen, hoe eerder zij kunnen gaan controleren en/of in gesprek gaan met de desbetreffende lidstaat.

Dierenartsen hebben soms het gevoel dat ze niets of weinig bereiken met melden. De KNMvD heeft dit besproken met de NVWA. Binnenkort verschijnt er in het TvD meer informatie over het proces van melden tot actie.

Gebruik deze verklaring

Als dierenarts kun je de NVWA een handje helpen! Hoe vollediger een melding, hoe groter de kans dat de NVWA (snel) actie kan ondernemen. De NVWA heeft een verklaring melding illegale hondenhandel opgesteld om dierenartsen te helpen alle benodigde informatie op een efficiënte wijze door geven.  Je kunt de verklaring mailen naar info@nvwa.nl o.v.v. ‘melding illegale hondenhandel’.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen