Een belangrijke stap naar een verbeterd dierenwelzijn 

Motie handelsverbod illegaal gefokte dieren aangenomen

Vandaag stemde de Tweede Kamer over een motie van Frank Wassenberg (PvdD) over het instellen van een handelsverbod op dieren die in Nederland niet gefokt mogen worden. De motie werd gesteund door VVD en CDA. Wij zijn zeer verheugd dat de motie kon rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. 

De KNMvD maakt zich al langer sterk voor het instellen van een handelsverbod. De sector vroeg het ministerie LNV in maart al om dit onderwerp op de agenda te zetten via een officiële brief en bracht het opnieuw onder de aandacht in juli jl. Naast de KNMvD ondertekenden Cynophylia, Caring Vets, Dibevo, Dierenbescherming, Dier&Recht, Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, Sophia Vereeniging, Stichting Stray – namens de werkgroep Bestrijding van illegale en malafide import van het project Fairdog de brief. 

Het eerder ingestelde fokverbod, dat het fokken van dieren met ongezonde kenmerken verbiedt, was ontoereikend. Verscherpte handhaving zorgde er weliswaar voor dat er voor het eerst opgetreden werd tegen fokkers van bijvoorbeeld honden en katten met ernstige ademhalingsproblemen door extreem korte snuiten. Maar illegaal gefokte dieren konden nog steeds ongehinderd worden verhandeld in Nederland. Dieren konden worden ingevoerd vanuit het buitenland en legaal verhandeld.  Met het aannemen van de motie moet het kabinet serieus gaan onderzoeken hoe ze deze handel aan banden kunnen leggen.

Handige links

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen