Naam dierenarts in EU-dierenpaspoort noteren

De NVWA heeft de afgelopen tijd meldingen vanuit het buitenland ontvangen waarbij Nederlandse EU-dierenpaspoorten niet correct waren ingevuld. Ook tijdens inspecties komt de NVWA dit tegen. Het gaat hierbij om de Rubriek IV. Afgifte van het paspoort.

Wanneer een eigenaar een EU-dierenpaspoort mee krijgt bij de dierenarts, moeten bepaalde rubrieken zijn ingevuld, waaronder ook Rubriek IV. Afgifte van het paspoort. In deze rubriek moeten de naam, contactgegevens en handtekening van de gemachtigde dierenarts worden ingevuld. Dit betekent dat voornaam/initialen en achternaam specifiek vermeld horen te worden, zodat men kan herleiden welke persoon (dierenarts) het desbetreffende paspoort heeft uitgegeven. Alleen een paraaf is niet voldoende, omdat dit niet herleidbaar is. Als deze gegevens niet voldoende zijn ingevuld in een EU-dierenpaspoort, kan een diereigenaar bij de grens zelfs worden tegen gehouden.

Welke rubrieken in het EU-dierenpaspoort moet je invullen en/of lamineren voordat je het EU-paspoort mag afgeven?

  • Rubriek I. Gegevens van de eigenaar inclusief handtekening: is een verplicht veld, maar hoeft niet gelamineerd te worden.
  • Rubriek II. Beschrijving van het dier: is een verplicht veld. Naam en geboortedatum moeten genoteerd worden zoals de eigenaar ze opgeeft. De rubriek hoeft niet gelamineerd te worden.
  • Rubriek III. Merking van het dier: is een verplicht veld en moet gelamineerd
  • Rubriek IV. Afgifte van het paspoort: is een verplicht veld, maar hoeft niet gelamineerd te worden. Wel moeten alle gegevens ingevuld worden met naam dierenarts, datum, een praktijkstempel en handtekening van de dierenarts eronder.

Welke rubrieken in het EU-dierenpaspoort moet je aanvullend invullen en/of lamineren voordat een eigenaar met een dier mag reizen?

  • Rubriek V. Rabiësvaccinatie: na vaccinatie moet deze rubriek volledig ingevuld worden. Volledig ingevuld betekent: Sticker of handmatig invullen van de vaccinatie met fabrikant, vaccinnaam en batchnummer, de vaccinatiedatum, de datum ‘geldig vanaf’ en ‘geldig tot’, naam en handtekening van de bevoegde dierenarts, adres en telefoonnummer van de praktijk. De sticker van het vaccin moet hierbij in ieder geval gelamineerd Ons advies is echter om het gehele veld te lamineren.
  • Eventuele behandelingen in het eerste deel van het EU-dierenpaspoort (teken, wormen, overige vaccinaties) die vereist zijn voor internationaal verkeer en die met een sticker in het paspoort zijn ingeplakt, moeten gelamineerd
  • De vaccinaties of behandelingen uit het nationale (achterste) deel hoeven niet gelamineerd te worden.

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen