WBVR: infographic Westnijlvirus

In augustus 2020 is het westnijlvirus (WNV) voor het eerst in Nederland vastgesteld. Dat jaar werden meerdere infecties in vogels, muggen en mensen gevonden. Echter, zijn er tot op heden nog geen WNV infecties bij paarden vastgesteld in Nederland.

Infecties met het WNV zijn meldingsplichtig bij (o.a.) paarden in Nederland. Het is daarom belangrijk dat paardeneigenaren en dierenartsen verdenkingen melden en laten onderzoeken. Omdat paarden het virus zelf niet kunnen verspreiden, geldt er geen bestrijdingsplicht. Het testen van paarden met verschijnselen passend bij een WNV infectie is daarnaast onderdeel van de monitoring van WNV. Het geeft belangrijke informatie over de aanwezigheid en verspreiding van het virus in Nederland. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) vervult een belangrijke rol binnen de diagnostiek van verdenkingen van WNV infecties bij paarden. Bij een verdenking worden in opdracht van de NVWA monsters onderzocht door WBVR.

In samenwerking met de overheid (NVWA, Centrum voor Monitoring Vectoren en RIVM) en Royal GD heeft WBVR een infographic ontwikkeld om paardeneigenaren en dierenartsen te informeren over het WNV en het melden van verdenkingen. Hoe een melding in zijn werk gaat, kunt u zien in de infographic.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen