Nieuwe schapenziekte voor Nederland

In 2018 is door de GD (Gezondheidsdienst voor dieren) bij een schaap het besmettelijke zeefbeentumor vastgesteld. Begin 2019 is dit type tumor opnieuw bij meerdere schapen van hetzelfde bedrijf aangetoond. Het is de eerste keer dat deze aandoening bij schapen in Nederland voorkomt.

Achtergrond van de casus en de ziekte

Uit verder onderzoek bleek dat deze zeefbeentumoren (adenocarcinoom) een virale oorsprong hebben en is besmettelijk. De officiële naam is ovine enzootic nasal adenocarcinoma en het oorzakelijk virus heet enzootic nasal tumor virus (ENTV).
Dergelijke tumoren komen meestal niet voor bij dieren jonger dan twee jaar. Maar vanwege de virale oorsprong en de kans op besmetting via aerosolen moet verspreiding worden voorkomen.

Uit de ziektegeschiedenis op het betreffende bedrijf blijkt dat het mogelijk is dat er eerder schapen zijn gestorven die waarschijnlijk dezelfde ziekte hadden. In 2019 is het bedrijf opnieuw bezocht nadat melding werd gedaan van een schaap met klinische klachten passend bij ENTV. De klachten die de eigenaar van deze dieren beschreef zijn dikte uit neusopening, ademhalingsproblemen, benauwdheid, neusuitvloeiing, snuiven, zwelling aan de neusrug en een uitpuilend oog. Deze klachten worden veroorzaakt door de ruimte die de groeiende tumor in de neusholte en daarbuiten inneemt. In totaal is driemaal melding gemaakt van schapen met klinische klachten van ENTV. Alle betreffende schapen zijn aangeboden voor pathologisch onderzoek en bleken een kwaadaardige tumor in het zeefbeen te hebben.

Het is van groot belang dat wordt voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Nader onderzoek in het betreffende koppel is wenselijk, maar ook in koppels waar in het verleden contact is geweest. De GD heeft geadviseerd om dit koppel te ruimen. Echter, voor ENTV geldt momenteel geen regelgeving en zodoende kan het advies niet worden afgedwongen.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen