NVWA gaat handhaven op fokken met katten met schadelijke kenmerken of erfelijke ziektes

De NVWA zegt in de kattenwereld een trend te zien waarbij fokkers selecteren op bepaald uiterlijk, zoals de Scottish Fold en andere vouwoorkatten. Deze katten zijn drager van een gen wat zorgt voor kraakbeenafwijkingen (osteochondrodysplasie) in het hele lichaam. Op latere leeftijd krijgen de katten ernstige gezondheidsproblemen, zoals kreupelheid en pijn. Daarom mag er met een Scottish Fold kat niet gefokt worden, ook niet als er gekruist wordt met een ander ras. De NVWA geeft vandaag in een persbericht aan hierop te handhaven.

Scottisch Fold
Sinds 2014 mag er niet gefokt worden met ouderdieren op een wijze waarop het welzijn of de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. Deze regels gelden voor bedrijfsmatige fokkers, maar ook voor mensen die slechts één of een enkele keer een nest fokken (hobbyfokkers).

De laatste jaren ziet de NVWA trends van huisdieren met steeds extremere (uiterlijke) kenmerken, waarbij de dieren te lijden hebben onder hun uiterlijk. De extreem kortsnuitige honden zijn hier een voorbeeld van. Met deze dieren mag dan ook niet gefokt worden. De NVWA waarschuwde eerder al een fokker van Drentsche Patrijshonden, omdat deze fokker bewust fokte met honden die epilepsie kunnen doorgeven.

Een fokker heeft de verantwoordelijkheid om gezonde dieren te fokken. Dat betekent dat hij moet controleren of de kat, ongeacht het ras, schadelijke kenmerken of erfelijke ziektes kan doorgeven aan de nakomelingen. De NVWA wijst diereneigenaren die twijfelen of het vermoeden hebben dat hun huisdier een schadelijk kenmerk of erfelijke ziekte heeft op de mogelijkheid hun dier op vele soorten aandoeningen te laten testen, ook op het gen dat kraakbeenafwijkingen (osteochondrodysplasie) veroorzaakt. Ook verwijzen ze eigenaren voor advies, lichamelijke onderzoeken en bij twijfel naar de dierenarts. Fokkers die zich niet aan de regels houden riskeren een boete van 1.500 euro.

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen