NVWA stuit op illegale handel in diergeneesmiddelen

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op maandag 7 september een man aangehouden die wordt verdacht van illegale handel in diergeneesmiddelen. De NVWA kwam de vermoedelijke illegale handel op het spoor dankzij een oplettende getuige. Bij doorzoeking van de woning en een bedrijfspand van de verdachte in Noord-Holland hebben rechercheurs en inspecteurs van de NVWA vervolgens een aanzienlijke hoeveelheid diergeneesmiddelen en 30 duizend euro aan contant geld in beslag genomen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

kruiwagen met illegale diergeneesmiddelen

©NVWA

De zaak kwam aan het licht nadat een pakket werd bezorgd bij een bedrijf in Friesland. Het pakket was niet bedoeld voor dat bedrijf, maar zou daar volgens de bezorger door iemand worden opgehaald. Een werknemer vertrouwde dit niet en waarschuwde de politie. Die seinde vervolgens de NVWA in, omdat er diergeneesmiddelen in de doos bleken te zitten die in Nederland niet toegelaten zijn. Toen een man uit Noord-Holland het pakket kwam ophalen, heeft de NVWA hem aangehouden.

Illegale handel

Bij de doorzoeking van het bedrijfspand van de verdachte, stuitte de NVWA op een aanzienlijke hoeveelheid diergeneesmiddelen, waaronder antibiotica. De NVWA vermoedt dat de verdachte zonder de benodigde vergunning handelt in deze diergeneesmiddelen. Een deel van de middelen is bovendien helemaal niet toegelaten in Nederland. De verdachte is in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Risico verboden gebruik

Verkeerd of verboden gebruik van diergeneesmiddelen kan risico’s opleveren voor mens, dier en milieu. Door overvloedig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica bestaat het risico dat zich bacteriën ontwikkelen die ‘ongevoelig’ worden voor antibiotica. Het gevolg kan zijn dat bacteriële infectieziekten in de toekomst steeds minder goed te behandelen zijn. Daarom pakt de NVWA de illegale handel in diergeneesmiddelen aan.

Meld criminaliteit

Informatie is essentieel voor het aanpakken van criminaliteit. Ook informatie die je misschien hebt over criminele activiteiten binnen de toezichtsdomeinen van de NVWA. Wanneer je criminaliteit wilt melden, kun je contact opnemen met de NVWA via 0900-03 88.

Bron: NVWA

Advertentie

Om te kunnen reageren op een bericht dient u ingelogd te zijn.


Inloggen